Nedjelja, 28 studenoga, 2021

Novo ublažavanje mjera: Najavljeno otvaranje kafića i restorana u FBiH

Nemojte propustiti

Da bi smanjili rizik od pojave boelsti, važne su rane preventine mjere. Važno se pridržavati standardnih mjera kao što je pranje ruku, nošenje maske i rukavica – rekao je Musa.

Član Kriznog štaba federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Sanjin Musa rekao je da je u protekla 24 sata testirano 454 uzorka od kojih je 12 pozitivno.

– Novi slučajevi su zabilježeni u SBK, ZDK, ZHK i HNK. -U FBiH je do sada testirano ukupno 18.476 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 932 osobe. Prema spolnoj strukturi, žene čine 55, a muškarci 45 posto. Najviše je zaraženih na području Hercegovačko-neretvanskog kantona (262), Zeničko-dobojskog kantona (190), Kantona Sarajevo (114), Unsko-sanskog kantona (90), Zapadno-hercegovačkog (86), Tuzlanskog (81), Srednjobosanskog (43) i Kantona 10 (41), Bosansko-podrinjskog (22), te Posavskog kantona (3). Tenutno su hospitalizirana 34 pacijenta, od kojih su tri na respiratorima. Ukupno je oporavljeno 385 pacijenta. Preminule su 33 osobe – rekao je Musa.

Dodao je da su u proteklom periodu u Maglaju službe vrlo brzo reagirale i slučaj stavili pod kontrolu.

Sanjin Musa

– Sve više uviđamo koliko je važna javno-zdravstvena infrastruktura. Da bi smanjili rizik od pojave boelsti, važne su rane preventine mjere. Važno se pridržavati standardnih mjera kao što je pranje ruku, nošenje maske i rukavica – rekao je Musa.

Na pitanje da li imaju jasne smjernice za trgovce i kupce u BiH, kao što postoje u zemljama regije, dr. Musa je odgovorio da je preporukama o sprječavanju infekcije u trgovinama, frizerskim salonima i drugim uslužnim djelatnostima, Federalni zavod za javno zdravstvo objavio na svojoj stranici.

– Pratimo koje mjere uvode zemlje u susjedstvu. Najbinije je spriječiti pojavu infekcije, svijest mora biti visoka. U prvoj fazi smo radili na trgovinama, a u narednoj fazi ćemo ići na okupljanje do 10 ljudi, otvaranje ugostiteljskih objekata – kazao je Musa.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dodik o mogućim sankcijama: Pa šta, ja ih već živim, nisam bio tamo 10 godina

Za Ameriku je rekao da se “ponaša kao kauboj koji razvaljuje Dejtonski sporazum onako kako njoj odgovara” Milorad Dodik, član...

Možda vas zanima i ovo