Utorak, 11 svibnja, 2021

Otvorena prva naftna bušotina u RS

Nemojte propustiti

U Obudovcu kod Šamca danas je otvorena prva istraživačka bušotina, koja je dio strateškog projekta istraživanja nafte u Republici Srpskoj u koji ulaže Jadran-Naftagas, zajedničko preduzeće Naftne industrije Srbije (NIS) i ruske kompanije NjeftgazInKor.

46cef7bd0d2d41b32799c6ffa3381ae4

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je na svečanom otvaranju zahtvalio ruskim partnerima što je ovaj istorijski projekat za samo dvije godine stigao do svečanog otvaranja bušotine, sa izglednim šansama za uspješno komercijalnu eksploataciju.

Prema njegovim riječima, uspjeh ovog projekta biće snažan podsticaj za dalji ekonomski razvoj Republike Srpske.

Vjeru u uspjeh strateškog istraživanja nafte na ovim prostorima izrazio je i generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko, koji je najavio da će se detalji istraživanja znati početkom naredne godine.

Prva bušotina je duboka 2.800 metara, a za tri mjeseca planirano je otvaranje druge bušotine na 3.500 metara na području Bijeljine.

“Sve što smo uradili i mišljenje naših stručnjaka daju nam realnu nadu u uspjeh”, rekao je novinarima zamjenik generalnog direktora za spoljne veze Zarubežnjefta Aleksandar Voronjin.

U dosadašnja istraživanja u Republici Srpskoj uloženo je 13 miliona dolara, a ove godine planirano je ulaganje još 19,5 miliona dolara.

Planirana investicija za istraživanje nafte i gasa do kraja 2014. godine je 40,7 miliona dolara, a za fazu eksploatacije 188,3 miliona dolara, ukoliko se dokažu rezerve.

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nova pravila za odlazak u Njemačku: Buduće doseljenike očekuje pet faza?

Njemačka politika shvatila je da samo osiguranje radnog mjesta više nije dovoljno kako bi migrante uspješno integrisali u njemačko...

Možda vas zanima i ovo