Subota, 4 prosinca, 2021

Otvoreno pismo više od 1000 ogorčenih biologa iz BiH: Nudili smo svoje znanje, ali čak ni u vrijeme pandemije naša zemlja ga neće!

Nemojte propustiti

Pismo bh. biologa je poslano Vladi FBiH, ministarstvima, Univerzitetima i Kriznom štabu vezano za problematiku zapošljavanja biologa uopćeno, kao i u situaciji pandemije, a u njemu se dalje navodi:

Širenjem pandemije javila se bojazan za kolaps Zdravstvenog sistema i unatoč otvorenim i medijskim ponudama – niti jedan član naše grupe nije angažovan kako bi dao doprinos društvu svojim znanjem, odnosno vrlo rijetki su kratkoročno angažirani u ovom trenutku, navodi u u otvorenom pismu neformalna grupa akademskih građana iz oblasti bioloških nauka, okupljena u Facebook grupi “Udruženje biologa u Bosni i Hercegovini”, koja broji više od 1.000 članova iz svih dijelova naše zemlje.

Pismo je poslano Vladi FBiH, ministarstvima, Univerzitetima i Kriznom štabu vezano za problematiku zapošljavanja biologa uopćeno, kao i u situaciji pandemije, a u njemu se dalje navodi:

„Na primjer, služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo uputila je Dopis u kojem stoji da mogu u roku od 48h formirati Program sufinansiranja kojim bi omogućili zapošljavanje potrebnog kadra. No, unatoč tome, kadrovi iz oblasti bioloških nauka nisu angažirani.

Molimo vas da se angažirate u vašim zakonskim okvirima kako bi spriječili da nas tržište rada ne prepoznaje i da su time posljedično ugrožena i naša profesionalna i ljudska prava, kao što je pravo na rad.

Kako je moguće da u vrijeme aktuelne globalne pandemije, ali i ranije kroz izazove angažmana u oblastima kao što su zaštita okoliša, laboratorijska dijagnostika, istraživanja i izrade studija i dalje niko nije bio zainteresiran za profesionalni doprinos ljudi koji su obrazovani u oblastima koje se široko primjenjuju kroz istraživački, zdravstveni i sistem očuvanja javnog zdravlja i ekologije.

Kao primjer navodimo slučaj iz susjedne Hrvatske, gdje u oblasti Javnog zdravstva radi u Osijeku, manjoj sredini od Sarajeva, dvanaest biolog,a dok u našim gradovima ne postoji niti jedan takav slučaj.

Ujedinjeni istim problemom koji se primarno odnosi na zapostavljanje našeg profesionalnog doprinosa poboljšanju trenutne situacije u uslovima pandemije, obratili smo se na više adresa kako bismo skrenuli pažnju na problematiku s kojom se nosimo već godinama.

Ista je eskalirala u vrijeme pandemije Covid-19, kada bi trebalo da je naše znanje i zanimanje upravo od velikog značaja.

Podsjećamo da naša grupa okuplja biologe iz oblasti mikrobiologije, genetike, bioinžinjeringa, biohemije i fiziologije, ekologije, kao i nastavnički i opšti smjer te da se naša zanimanja i educiranost ne prepoznaju, kako u trenutnim uslovima kompromitovanog javnog zdravlja, tako i ranije. Zdravstvene ustanove, ali i mnoge druge oblasti mogućeg djelovanja biologa – u Bosni i Hercegovini ne angažiraju kadrove koje već decenijama proizvode fakulteti na nivou države.

Postoji cijeli dijapazon problema sa kojima se biolozi suočavaju na nivou BiH, a ovo su samo neki od njih:

Želimo ukazati na problematičan status profesije i diskriminaciju u smislu neproporcionalne zastupljenosti ili nepostojanja naših usmjerenja iz oblasti bioloških nauka kao neophodnog kadra u sistematizaciji ustanova na državnom, entitetskim i nivou distrikta, zatim zdravstevnih ustanova, obrazovnih, komunalnih, u oblasti šumarstva i drugih privrednih oblasti.
Nemogućnost posjedovanja licence za samostalni rad jer ne postoji zakonsko tijelo koje bi istu izdalo.
Pripravnički staž je apsolutno nedefiniran budući da poslodavci zahtijevaju isti, dok zakonom nismo obavezni stažirati, s obzirom da ne postoji stručni ispit za naša zanimanja.
U dodatku diplomi kao i kroz diplomu koju dobijaju biolozi, naznačen je niz ustanova za koje se garantuje osposobljenost za rad, no, iskustvo pokazuje da se u svim takvim organizacijama preferabilno zapošljavaju osobe s posve drugim kvalifikacijama. Stoga je dijapazon naših mogućih radnih mjesta uveliko smanjen, unatoč širokoj mogućnosti primjene znanja iz oblasti biologije.

U tom smislu predlažemo sljedeće konkretne poteze Države BiH, Federalnog i Entitetskog Ministarstva, Kantonalnih Ministarstava, Univerziteta i Fakulteta:

Izmjena i Dopuna Pravilnika o bližim uvjetima prostorija, opreme i kadra za osnivanje i obavljanje zdravstvene djelatnosti u zdravstvenim ustanovama (,,Službene novine Federacije BiH’’ br. 26/12, 23/13, 90/14, 15/14, 82/14, 83/15, 58/18, 89/18) prema kojima bi usmjerenja mikrobiologije, genetike i biohemije i fiziologije, te diploma biologije stečena na Prirodno-matematičkom fakultetu bila uvrštena kao neophodan kadar laboratorija zdravstvenih ustanova.
Izmjena i Dopuna Zakona o Zdravstvenoj zaštiti (“Službene novine Federacije BiH” br. 46/ 2010 i 75/2013), a tiču se Člana 141, 142, 143, 145, 148a, 150, 154, 236. prema kojim bi trebalo jasno definirati zdravstvene saradnike sa završenim Prirodno-matematičkim fakultetom odgovarajućeg usmjerenja.
Formiranje Komore biologa koja bi bila u mogućnosti izdavati biolozima licence za rad ili omogućiti izdavanje licence sticanjem 2 godine radnog staža.
Omogućiti studentima sticanje iskustva u zdravstvenim ustanovama u toku studijskog programa.
Donošenje regulative koja definira status diplomanata i magistranata biologije po starom sistemu čime bi se regulisao njihov status na tržištu rada – stoji u otvorenom pismu neformalne grupe akademskih građana iz oblasti bioloških nauka, okupljena u Facebook grupi “Udruženje biologa u Bosni i Hercegovini”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo