Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Ova aplikacija je zbog koronavirusa postala apsolutni hit: Za samo 12 sati preuzelo je milion ljudi

Nemojte propustiti

Ako je korisnicima dijagnosticiran virus, mogu učitati enkriptovane zapise podatke aplikacije koji identificiraju ostale korisnike s kojima su bili u bliskom kontaktu u posljednje tri sedmice na period od 15 minuta i više

Australski zvaničnici iskazali su zadovoljstvo zbog činjenice da je više od milion stanovnika te zemlje preuzelo aplikaciju za telefon namijenjenu za ubrzavanje pronalaska osoba koje su bile u kontaktu sa osobama zaraženim koronavirusom uprkos zabrinutosti za kršenje privatnosti.

U roku od 12 sati od objavljivanje australske aplikacije COVIDsafe koja je postala dostupna u nedjelju navečer, 1,13 miliona od ukupno 26 miliona stanovnika Australije preuzelo ju je na svoje pametne telefone.

Čelnik zdrastvene službe Damian Murphy rekao je u ponedjeljak izrazio je zadovoljstvo zbog popularnosti aplikacije, javio je AP.

Vladini službenici namjeravaju preko parlamenta ubrzati zakonodavstvo koje će zabraniti upotrebu prikupljenih podataka u druge svrhe, osim za traženje osoba koje bi mogle biti zaražene virusom COVID-19.

Zvaničnici su takođe obećali da će u roku od dvije sedmice objaviti izvorni kod aplikacije kako bi nezavisni analitičari bolje razumjeli kako ona radi i koje posljedice može imati na privatnost.

Vlada kaže da najmanje 40 posto australske populacije mora koristiti tehnologiju zasnovanu na singapurskoj aplikaciji TraceTogether da bi ona bila efikasna.

Ako je korisnicima COVIDsafe dijagnosticiran virus, mogu učitati enkriptovane zapise podatke aplikacije koji identificiraju ostale korisnike s kojima su bili u bliskom kontaktu u posljednje tri sedmice na period od 15 minuta i više.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Washingtonu se sastali Denis Zvizdić i Matthew Palmer

"Saglasili smo se da u izmjenama izbornog zakona treba naći demokratsku ravnotežu kolektivnog i individualnog, uz obavezno jačanje integriteta...

Možda vas zanima i ovo