Nedjelja, 2 travnja, 2023

Ova je vijest odjeknula poput bombe: Kraj za Vladimira Putina?!

Nemojte propustiti

Intervju sa istaknutim ruskim političkim analitičarem koji predviđa da će predsjednik Vladimir Putin sazvati prijevremene predsjedničke izbore i povući se iz Kremlja 2017. iznenada je uklonjen sa sajta jednog od natiražnijih ruskih listova “Moskovski Komsomolec”, prenosi “Moskou times”.

Analitičar Valerij Solovej u tom intervjuu, koji je i dalje dostupan u raznim arhivama na internetu, navodi da Putin u posljednje vrijeme ima “izvjesne probleme” zbog kojih će morati da vlast preda nasljedniku.

Solovej, profesor moskovskog državnog Instituta za međunarodne odnose, koji je poznat po tome što je dobro informisan o unutrašnjoj kremaljskoj politici, tvrdi da bi Kremlj mogao da sazove vanredne predsjedničke izbore u proljeće 2017. – godinu ranije nego što je predviđeno.

Putin se, kako Solovej kaže, neće kandidovati za novi mandat, a suočava se sa izvjesnim “problemima” zbog kojih će, kako navodi, morati da odsustvuje iz javnosti nekoliko mjeseci zaredom.

Analitičar objašnjava da je ruski predsjednik razočaran svojim sadašnjim kadrovima i sumnja u njihovu sposobnost da vode Rusiju na svjetskoj sceni i razvijaju odnose svoje zemlje sa Zapadom, piše Fokus.

Prema riječima ruskog analitičara, Putinova administracija će svoje planove za budućnost razjasniti već u decembru.

Solovej vjeruje da je Dmitrij Medvedev, sadašnji premijer, viđen za povratak u Kremlj, ali se “tvrda struja” navodno opire tom potezu.

Drugi potencijalni nasljednik bi, kaže, mogao biti Sergej Ivanov, kao i 2008, čovjek koji i dalje ima veliki politički uticaj iako je nedavno izbačen iz Putinove administracije.

Intervju sa Solovejem iščezao je sa sajta gotovo čim je objavljen, a glavni urednik i vlasnik lista “Moskovski Komsomolec” Pavel Gusov rekao je da je intervju uklonjen nakon što je u tekstu otkriveno nekoliko činjeničnih grešaka.

Biće potrebno nekoliko dana da se unesu neophodne korekcije, rekao je Gusov, prenosi “Moskou times”.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Keramičar Hasad Gvozden odlučio ostati u BiH: Ne žalim što sam ostao, imam mnogo posla!

Hasan je neko vrijeme razmišljao o odlasku u Njemačku. Čekajući dokumentaciju za iseljenje, prijavio se na obuku „Započni svoj...

Možda vas zanima i ovo