Subota, 16 listopada, 2021

Ovaj dječak živi sa pola mozga

Nemojte propustiti

Jack Gladstoon
Jack Gladstoon

Kada medicina zakaže, nastupaju čuda. Ovo je četvorogodišnji Jack Gladstoon. Ljekari su odmah po rođenju konstatovali da mu polovina mozga ne radi. Očajna majka Sara teško je prihvatila činjenicu da njen dječak možda neće moći da hoda i priča. Ali, on danas ipak živi kao i svako dijete njegovog uzrasta.

Kada je rođen u septembru 2009. Jack je imao simptome prehlade poslije nedjelju dana, roditelji su ga odvezli u bolnicu, ali doktori su smatrali da treba da ide na kućno liječenje. Međutim, kada je napunio šest mjeseci roditelji su primijetili da otežano pomjera desnu ruku.

– Nije bio je mirna beba. Dosta je plakao i danju i noću. Prvi ljekarski pregledi i prognoze bili su sumorni. Polovina mozga mu nije bila funkcionalna ni prije rođenja. Nismo uopšte znali o čemu se radi, kako je sve što su nam rekli moguće.

Objašnjenje je da je dijete u materici imalo neku vrstu moždanog udara, pa je mozak ostao bez kiseonika.

– Jack je uoči svog prvog rođendana uspio da ustane i da protetura se po kući. Našoj sreći nije bilo kraja, jer za nas to nisu bili obični prvi koraci- ispričala je njegova majka Sara koja sada jedva sustiže svog sina, kao i tata Pol koji se raduje svakoj fudbalskoj utakmici koju odigraju u svom dvorištu.

Ali naredna godina je bila naporna za sve i tek tada je dječak počeo da hoda pravilno, da izgovara prve riječi.

– Zadovoljni smo njegovim napretkom, posebno jer mu je u međuvremenu dijagnostikovana i epilepsija. Napadi su kratki rijetki i učimo da živimo sa svim nedaćama koje su nas zadesile- priča Sara.

Jackovi roditelji su veoma posvećeni svom sinu i kažu da on svakog dana uči nešto novo, doduše sporije od vršnjaka, ali su promjene konstante i uvijek na bolje.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Cijene u Njemačkoj drastično rastu, poskupila hrana, grijanje, automobili, usluge…

Potrošači u Njemačkoj će ipak najdublje morati zavući ruku u džep kako bi im stanovi ove zime bili topli. U...

Možda vas zanima i ovo