Subota, 27 studenoga, 2021

Ovaj hotel ima 10.000 soba i jeziv razlog zbog kog nije imao nijednog gosta (Foto)

Nemojte propustiti

Foto: Agencije
Foto: Agencije

Najveći hotel na svijetu nalazi se na ostrvu Riga, ima 10.000 soba i proteže se skoro pet kilometara duž obale Baltičkog mora. Iako je ovaj rizort izgrađen prije 70 godina, nikad nije imao nijednog gosta.

Hotelski kompleks Prora izgradili su nacisti između 1936. i 1939. po Hitlerovom naređenju. U isto vrijeme vođa fašističke Njemačke se spremao za krvavi rat kojim će pokušati da osvoji svijet, zbog čega ovaj hotel nikad nije završen.

Prora se nalazi na 150 metara od velike plaže između regija Sasnic i Binc, a cio kompleks dugačak je skoro pet kilometara. Za vrijeme gradnje prije rata u izgradnju Prore su bile uključene sve velike građevinske kompanije Rajha, sa oko 9.000 radnika.

S početkom Drugog svjetskog rata, građevinski radnici su prebačeni u fabrike oružja, a sa izgradnjom hotela se stalo. U osam hotelskih objekata od započetog pozorišta i bioskopa ostali su samo zidovi, a u strahu od neprijatelja mnogi stanovnici Hamburga upravo su tu tražili spas. Po završetku rata, hotel je koristila njemačka vojska, ali je on od 1990. prazan.

hotel2

Kompleks koji je zamišljen kao luksuzno odmaralište sa kapacitetom koji bi mogao da primi 20.000 gostiju, bio je dio nacističkog projekta “Snaga kroz radost” koja je imala cilj da za niemačke radnike obezbiedi rekreativne sadržaje kroz koje bi se istovremeno širila nacistička propaganda.

Zbog gigantske strukture građevine, mještani Proru zovu “Kolos”. Cio hotel je napušten i danas, izuzimajući mali muzejski prostor i diskoteku. Nakon godina raspravljanja o tome za šta bi trebalo iskoristiti ovo zdanje, odlučeno je da se ono pretvori u moderno odmaralište.

Ideja je da se u Prori napravi na stotine apartmana, zajedno sa kafićima, diskotekama, sportskim halama i bazenima.

10925818114_2bffe4a7ee hotel3 3839760497_f6e7bcc0a1

(Blic)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Komšić osudio napade na sudiju Vehabovića, očekuje da Tegeltija pokrene smjenu Grebeše

"Očekujem od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije da pokrene proceduru smjene Josipa Grubeše", kazao je Komšić Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i...

Možda vas zanima i ovo