Ponedjeljak, 25 listopada, 2021

“Ovaj je moj”: Građani savladali lopova koji je pokušao opljačkati staricu nasred ulice u Sarajevu

Nemojte propustiti

Sarajevo je jučer po ko zna koji put uličnog kriminalca strpalo iza rešetaka. Bitna razlika je što ovoga puta u potjeru nije krenula policija već ogorčeni građani i radnici iz ulice Dženetića čikma iza tržnice Markale.

Foto: Klix
Foto: Klix

“Sjedio sam u kafiću kada sam vidio da čovjek 30-ih godina otima lančić sa vrata jednoj starici. Rekao sam prijatelju ‘Ovaj je moj!’ i krenuo za njim jer je počeo bježati (prema ulici Josipa Štadlera, op.a.). Stigao sam ga, savladao, a u tome mi je pomoglo nekoliko ljudi”, rekao nam je Mustafa koji nije htio pred kameru.

Nakon što je savladan, lopov sa inicijalima M.A. uspio je umaći te počeo bježati u suprotnom smijeru, prema obližnjem hostelu. Tu ga je “dočekao” vlasnik pržionice kafe koji također nije htio svoje svjedočenje iznijeti pred kamerom. Vlasnik Šeha opisao je trenutak “lova na osumnjičenog”.

“Rekli su mi da se Mustafa sa nekim tuče, ali sam brzo shvatio da je riječ o lopovu. Stigao sam ga kod hostela i savladao, a u tom trenutku cijela je mahala okružila kriminalca”, rekao je Šeha čija je radnja nedavno opljačkana. Naime, u njegovu pržionicu prije nekoliko dana u 9 ujutru ušao je nepoznati muškarac, udario radnicu i otuđio 30 konvertibilnih maraka.

“Ove stvari se često dešavaju”, rekao je vlasnik male radnje “i mi protiv njih ne možemo ništa. Čak ni policija ne može sve da ih pohvata”.

Naši sugrađani, kao što smo već rekli, nisu htjeli pred objektiv našeg portala. Oni ne žele slavu niti medijsko eksponiranje. Sve što žele je da na miru rade i zarađuju, pa ako im u tome policija ne može pomoći – očigledno da mogu oni sami!

Podsjećamo, oko 14,50 sati u ulici Dženetića čikma, u općini Stari Grad Sarajevo, je krivično djelo razbojništva nad H.A. iz Sarajeva. Tom prilikom M.A. lice je uz upotrebu fizičke snage od iste otrgnulo lančić sa vrata žrtve.

Interesantno je da u zvaničnom saopštenju MUP-a ne stoji da su građani zadržali kriminalca, već da je on uhapšen naknadno.

M.A. je predat u Odsjek za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo, a policijski službenici rade na rasvjetljavanju i dokumentovanju kriminalnih aktivnosti navedenog lica.

I kako obično biva, policija ne smije da obznani puno ime i prezime kriminalaca. Da je kojim slučajem M.A. “pao pod šake” ljutih građana, vjerujemo da bi iz Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu dobili barem ime (bez prezimena). Mač sa dvije oštrice nalaže da bi u tom slučaju građani koji su barem malo sigurnijim učinili ovaj grad vjerovatno završili na “razgovoru” sa nadležnim organima zbog nanošenja povreda 38-godišnjem M.A.

Isti nadležni organi koji u saopštenju nisu ni spomenuli naše hrabre sugrađane. Za vrijeme pisanja članka nismo uspjeli dobiti obrazloženje zašto je to tako.

Mi smo probali saznati ime po principu “ovdje svak svakog zna”, ali radnici na Markalama kažu da tog lopova po prvi put vide.

U ulici Dženetića čikma rade i borave skromni građani Sarajeva kojima nije stalo do “slave” ili “zasluga” nakon jučerašnjeg događaja. Pored Mustafe i Šehe koji su nas zamolili da ne objavljujemo njihova puna imena, sreli smo još dvojicu Sarajlija koji su učestvovali u čišćenju grada od ološi. Ni njihova imena nećemo objaviti jer smo zamoljeni, ali bi vrlo rado objavili ime M.A., ali nije završio u KCUS…

Izvor: Source.ba

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Diana Jović-Cvjetinović uhapšena zbog pokušaja otmice direktora DNS-a; Motiv bi mogao biti njihov spor zbog pola miliona KM

Diana Jović-Cvetinović iz Bijeljine, koja je uhapšena zbog pokušaja otmice poznatog advokata Miloša Stevanovića, s njim je već duže...

Možda vas zanima i ovo