Četvrtak, 28 listopada, 2021

Ovaj mali, bezvrijedni dijamant krije tajnu koja bi mogla da spasi čovječanstvo

Nemojte propustiti

smedji dijamant
Smeđi dijamant

Mali, krajnje neugledni, bezvrijedni smeđi dijamant, pronađen u Brazilu, pruža dragocjene informacije o sastavu jednog od slojeva koji se nalaze duboko u utrobi naše planete.

Kako prenosi Reuters, dijamant sadrži rijedak mineral ringvudit u kojem je zarobljen značajan procenat molekula vode.

Naučnici koji su došli do ovog otkrića tvrde da ono ukazuje na postojanje ogromnih rezervaora vode na dubini od 410 do 660 kilometara ispod površine zemlje.

“Ovaj uzorak pruža zaista jake dokaze da se u dubini Zemlje nalaze rezervoari s vodom”, izjavio je vođa istraživanja, profesor Graham Pearson sa Univerziteta Alberta u Kanadi.

“Tranziciona zona mogla bi da sadrži istu količinu vode kao i svi okeani zajedno”, smatra ovaj stručnjak za dijamante, čija je studija objavljena u časopisu “Nature”.

On je objasnio da ta voda nije u tečnom obliku, već je sadržana unutar minerala.

Dijamant, koji je nastao duboko ispod zemlje, pronađen je 2008. godine pored jedne rijeke u oblasti Žuina, u zapadnoj brazilskoj državi Mato Groso. Naučnici vjeruju da je na zemljinu površinu dospio vulkanskom erupcijom.

Minelar ringvudit je do sada pronađen samo na ostacima meteorita koji su pali na Zemlju.

Sastav tranzicione zone je predmet naučne debate o tome da li sadrži vodu ili ne. Utvrđivanje postojanja vode na toj dubini imalo bi značajne implikacije na istraživanje vulkana i tektonskih ploča, navode stručnjaci.

“Jedan od razloga zbog kojih je Zemlja tako dinamična planeta je i postojanje vode u njenoj unutrašnjosti”, istakao je Pearson.

“Voda mijenja sve što se tiče načina na koji naša planeta funkcioniše”, zaključio je on.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Escobar najavio sankcije: Dodik ima veoma malu podršku javnosti i to ćemo iskoristit

Gabriel Escobar se osvrnuo i na moguće ekonomske integracije zeamlja Zapadnog Balkana. Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel...

Možda vas zanima i ovo