Ponedjeljak, 12 travnja, 2021

Ovaj trend na Instagramu viđate stalno, a može da bude smrtonosan

Nemojte propustiti

Na Instagramu se može vidjeti zaista svašta, a jedan od najnovijih trendova je ukrašavanje hrane biljkama. Međutim, te biljke često ne samo da nisu jestive, već su i otrovne.

Na opasan trend upozorio je botaničar James Wong, kada je vidio objavu popularne blogerke Marry Reginato, koja je ukrasila svoj smuti bijelim cvjetovima biljke koja u ljudskom organizmu može da prouzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme.

-Još jedan korisnik Instagrama postavlja fotografije otrovnih cvjetova na hrani. Ovo možda ne sadrži gluten ili mliječne proizvode, ali sadrži toksični biljni alkaloid likorin. Simptomi: svrab, otok, mučnina, povraćanje i grčevi – napisao je Wong.

Cvijet koji je blogerka stavila na smuti je bijeli narcis. Inače, sve vrste narcisa sadrže likorin, koji se najčešće nalazi u tučku i listovima.

Osim raznim vrstama narcisa, Wong je primijetio i da mnogi blogeri hranu ukrašavaju jednako opasnim cvjetovima lantane ili vinke, prenosi Index.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Prstići mog sina su u ranama” Oglasila se majka dječaka kome nisu htjeli dati čokoladicu kad mu je pozlilo zbog dijabetesa

SRBIJA – Htjela sam samo da podignem svijest, da ljudi čuju, prstići mog sina su u ranama, sva djeca...

Možda vas zanima i ovo