Ponedjeljak, 25 listopada, 2021

Ovaj uređaj čini vas nevidljivim

Nemojte propustiti

Foto: Gizmodo
Foto: Gizmodo

Kamuflažni uređaj koji bi osobu učinio potpuno nevidljivom još spada u domen naučne fantastike, ali istraživači sa Univerziteta Duke (SAD) uspješno su konstruisali zvučni kamuflažni uređaj, koji objekte čini potpuno nevljidvim za sonar i druge tehnike akustičkog lociranja.

Ako se pitate kako ovaj niz plastičnih ploča sa rupicama poređanih u piramidu sprečava da zvučni talasi registruju objekat, odgovor je prost – on to uopšte ne radi. Naprotiv, kamuflažni uređaj čini da zvučni talasi izgledaju kao da se odbijaju od prazne, ravne površine, i pritom ih usporava tako suptilno, da ovakva plastična piramida to mora da kompenzuje.

Naučno objašnjenje čitavog procesa je suviše zamršeno, ali poenta je u tome da sonar može da se zavara tako, da povjeruje da mikrofoni hvataju idealni odraz zvuka, onakvog kakav je emitovan. Da je “Crveni oktobar” imao jednu od tih naprava, nikada ne bi bio otkriven.

Na kopnu se, naravno, niko ne oslanja na sonar da bi nešto otkrio, a ako biste sa ovakvom napravom na glavi pokušali da opljačkate banku, bili bi ste samo još uočljiviji (da i ne govoirmo o tome koliko biste smiješno izgledali). Ali imajući u vidu da svijetlost takođe ima talasnu prirodu, tehnička i rešenja i uvidi do kojih se ovde došlo pri konstruisanju ove naprave mogli bi pomoći da se i tu ostvare novi proboji.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Cvijanović poslala žestoku poruku Izetbegoviću: “On želi muslimansku državu”

"Da je Izetbegović sposoban za suživot on bi umjesto što prijeti ratom, sjedio sa drugima i razgovarao kako i...

Možda vas zanima i ovo