Subota, 31 srpnja, 2021

Ovako ćete najlakše očistite mašinu za veš

Nemojte propustiti

Mašina za veš lupa, ne cijedi kako treba, ostavlja tragove praška na garderobi? Vrijeme je da je očistite. Nije vam potrebno puno truda i vremena, samo malo vještine. Ukoliko češće perete na nižim temperaturama, mašinu treba čistiti nekoliko puta godišnje.

Mašina za veš se korištenjem prlja. Za održavanje higijene perite veš na višim temperaturama. A kada odlučite da očistite bubanj, upotrijebite sodu za pranje. Spužvom oribajte unutrašnjost, pustite je da jednom iscentrifugira prazna. Kasnije prilikom pranja veša stavite malo praha uz prašak. I stvari će biti čistije.

Za skidanje kamenca koristite natrijkarbonat, otopite 300 do 400 grama u kipućoj vodi. Prije nego sipate ovaj rastvor u mašinu, u nju sipajte četiri litra vode. Uključite program pranja na 95 stepeni, bez pretpranja. Što je duži program i što je viša temperatura efekt će biti bolji. Postoji mogućnost da će voda u bubnju pjeniti. Soda će otopiti sve masnoće i druge nataložene stvari. Neka program odradi do kraja sa svim ispiranjima i centrifugiranjima. Kada završi, očistite filter. Zatim ponovite postupak pranja, ali ovog puta sa litrom alkoholnog sirćeta koje ćete sipati u dozer za prašak.

Dozer bi trebalo da perete svaki put kada mašina završi program. Izvucite je i dobro očistite sirćetom, a zatim isperite vodom. To je mjesto na kome se najlakše stvara buđ, a bez poteškoća može da uprlja i garderobu. Možete je i s vremena na vrijeme četkati starom četkicom za zube. I gumu na vratima treba da održavate – svaka tri mjeseca premažite je glicerinom, a poslije svakog pranja, obavezno je obrišite.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Možda vas zanima i ovo