Četvrtak, 21 listopada, 2021

Ovako je izgledao vrhunac pomračenja Sunca u Sarajevu – FOTO

Nemojte propustiti

[wonderplugin_gallery id=”119″]

Ivana Kolorici, članica Astronomskog društva “Orion” ranije je kazala da se ova pojava dešava minimalno dva puta godišnje, dok maksimalan broj pomračenja iznosi pet godišnje

Stanovnici Evrope, sjeverozapadne Afrike i sjevernog dijela Azije danas su mogli promatrati nesvakidašnju astronomsku pojavu, pomračenje Sunca, a javno praćenje ove pojave organizovano je i u Sarajevu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pojava djelimičnog ili potpunog pomračenja Sunca, kažu naučnici, nastaje zbog prolaska dijela Zemljine površi kroz polusjenku ili glavnu sjenku Mjeseca, koju daje Sunce.

Ivana Kolorici, članica Astronomskog društva “Orion” ranije je kazala da se ova pojava dešava minimalno dva puta godišnje, dok maksimalan broj pomračenja iznosi pet puta godišnje.

“Vremenski period između dva pomračenja vidljiv s istog područja je vrlo rijedak te se sljedeće veće pomračenje očekuje tek 2027. godine”, kazala je Kolorici.

Početak pomračenja Sunca (kad je riječ o BiH) počelo je u devet sati i 35 minuta po lokalnom vremenu, a posljedni kontakt Mjesečevog diska sa Suncem je u 11 sati i 43 minute.

Ova pojava se ne smije posmatrati direktno, jer je jako štetna za ljudsko oko.

Astronomsko društvo “Orion” je danas u parku na Marijin-Dvoru u Sarajevu organizovalo posmatranje ove astronomske pojave. Ujedno danas, 20. marta, je takozvana proljećna ravnodnevnica – prvi dan proljeća.

Posljednje pomračenje Sunca koje se vidjelo sa teritorije Evrope bilo je u augustu 1999. godine.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

AccuWeather objavio veliku prognozu: Evo kakva nas zima očekuje ove godine

Očekuje se da će temperature ove zime u većem dijelu južne Evrope ostati prosječne. Ali, temperature u dijelovima Italije,...

Možda vas zanima i ovo