Srijeda, 24 veljače, 2021

Ovako su izgledali neredi u Blažuju iza ograde migrantskog kampa: Orilo se “Tekbir” i “Allahu ekber”

Nemojte propustiti

Proglašene oštrije mjere: Od sutra se primjenjuje nova naredba Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS objavio je nove naredbe, preporuke i mjere koje stupaju na snagu 25. februara 2021....

BiH napravila važne korake ka NATO-u: Formirana komisija, usvojen Program reformi i biće poslan u Brisel

Ministrica Turković je kazala kako su i svi srpski ministri glasali za Program reforme i da se on u...

Palmer pohvalio Dodika zbog skidanja table sa imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića

U intervjuu za Glas Amerike, Matthew Palmer, zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Država za Evropu i Evroaziju, te specijalni...

SIPA na terenu: Novi pretresu u Sarajevu u slučaju Dženan Memić

Nakon okončanja pretresa postupajući tužitelj odredit će se prema daljim aktivnostima a istraga u predmetu intenzivno se nastavlja. Po nalogu...

Prema riječima migranta iz Bangladeša, do sukoba je došlo navodno nakon što je jedan migrant uvrijedio poslanika Muhammeda, te da je tučnjava u Blažuju zapravo okršaj između sunita i šita.

Fotografije prevrnutih policijskih automobila i posljedica haotičnih nereda otkrivaju razmjere sukoba, a snimci koje su migranti dijelili na društvenim mrežama otkrivaju šta se zapravo dešavalo unutar kapija migrantskog centra

Migrantski kamp u Blažuju sinoć je izgledao poput ratne zone, a prema informacijama MUP-a KS-a u incidentu je učestvovalo oko 2.000 migranata.

Epilog sinoćnjih nereda koji su započeli oko 20:00 sati je veća materijalna šteta te povrijeđeni policajci i službenik prihvatnog centra.

O incidentu su se oglasili i iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM) te potvrdili da je sinoć došlo do sigurnosnog incidenta u privremenom prihvatnom centru Blažuj. Ovaj incident je izazvan nakon okršaja između dva migranta koji je brzo prerastao u okršaja većih razmjera.

Kako smo ranije pisali, prema riječima migranta iz Bangladeša, do sukoba je došlo nakon što je jedan migrant uvrijedio poslanika Muhammeda, te da je tučnjava u Blažuju zapravo okršaj između sunita i šita, piše Oslobođenje.

Fotografije prevrnutih policijskih automobila i posljedica haotičnih nereda otkrivaju razmjere sukoba, a snimci koje su migranti dijelili na društvenim mrežama otkrivaju šta se zapravo dešavalo unutar kapija migrantskog centra.

Na snimcima se mogu čuti uzvici: “Tekbir” i “Allahu ekber”, a u rukama pojedinih migranata mogu se vidjeti drvene letve i tupi predmeti. Na jednom od objavljenih snimaka stoji opis: “Iranac je arogantan”, što se podudara sa izjavom migranta iz Bangladeša o mogućem uzroku incidenta.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Tegeltija tvrdi: Pfizer nas ucjenjuje, vrijeme je da prestanemo biti fini prema njima

"Obećali su 27.000 vakcina sada i krajanje vrijeme je da prestanemo biti fini prema njima jer je njihova obaveza...

Možda vas zanima i ovo