Subota, 23 siječnja, 2021

Ovako Željka Cvijanović zamišlja ulogu OHR-a u BiH: “Visoki predstavnik ne bi smio prijetiti, pisati izvještaje i uplitati se u dnevnu politiku!”

Autor:Agencije

Nemojte propustiti

Cristian Schwarz-Schilling: Njemačka preuzima inicijativu u BiH, ne bi ni pokrenula sve to da misli kako sve treba ostati isto

Njemačka je 20. januara obznanila zvanično kandidaturu bivšeg ministra poljoprivrede Christiana Schmidta za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini....

Federalno ministarstvo zdravstva o nabavci vakcina

Federalno ministarstvo zdravstva podsjeća da je 251. sjednici Vlade Federacije BiH održanoj 14.1.2021. godine prihvaćen Plan vakcinacije protiv COVID-19...

Neobičan slučaj u BiH: Uzeo pare od firme pa lažno prijavio pljačku, nanio sam sebi povrede da bi mu priča bila uvjerljivija

Policajci su preduzimanjem operativnih mjera i radnji, prikupili materijalne dokaze i utvrdili da nad R. M. nije izvršeno razbojništvo,...

Nezavisni intelektualci podržali Komšića: Put u EU vodi preko odbacivanja tzv. konstitutivnosti

Nezavisni intelektualci Kruga 99 izrazili su očekivanja u vezi s dosljednijim zalaganjem Evropske unije za uvođenjem evropskih pravnih principa...

Zeljka Cvijanović navodi da je visoki predstavnik jeste dejtonska kategorija, ali da bi ta pozicija i funkcija s vremenom trebala da nestane sa scene.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da je stav RS da Bosni i Hercegovini više ne treba visoki predstavnik ovakav kakav jeste i koji se upliće u dnevnopolitičke stvari, daje teške kvalifikacije, doprinosi neredu i lobira samo za jednu stranu.

Cvijanovićeva je rekla da je BiH neophodno da se razvija, izvršava svoje obaveze na evropskom putu i stvara partnerski odnos sa EU, čemu je prepreka upravo ovakav visoki predstavnik.

“Stoga, ne vidim razlog za njegovo postojanje”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjoj Luci.

Ona je navela da visoki predstavnik jeste dejtonska kategorija, ali da bi ta pozicija i funkcija s vremenom trebala da nestane sa scene.

“I da visoki predstavnik ne bude neko ko će svako malo da prijeti, piše neke lažne izvještaje, svrstava se na jednu stranu i doprinosi neredu umjesto onome što jeste njegov mandat i opis posla, a to je da koordiniše i olakšava određene stvari i procese, bude na usluzi i prijatelj svima”, pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da se aktuelni visoki predstavnik i mnogi njegovi prethodnici nisu ponašali partnerski i držali se svog mandata, već su brutalno mijenjali Ustav i zakone, kažnjavajući ljude i slično.

“Da su se pridržavali mandata, danas se o tome ne bi vodila polemika. Možda bi postojala funkcija visokog predstavnika, ali on bi bio neko ko pruža dobre usluge EU, a ne opasna smetnja svemu što je naš razvojni put i u okviru procesa evrointegracija”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona smatra da bi visoki predstavnik ili trebalo da nestane apsolutno ili da se, ako je već dejtonska kategorija, drži mandata i ne upliće u dnevnopolitičke stvari, ne iznosi i ne daje teške kvalifikacije i ne svrstava se i ne lobira samo za jednu stranu u BiH s obzirom na to da je ovo višenacionalna zajednica gdje je potrebno da se poštuju prava svih.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nele Karajlić životu u gradu zamijenio planinom, ima vinograd i pravi džem: Svaki dan radim na njivi da zaslužim pivo

Pored toga Nele ima i vinograd koji je nedavno zasadio, a ne krije da svaki slobodan trenutak koristi za...

Možda vas zanima i ovo