Srijeda, 8 prosinca, 2021

Ove djevojčice ne znaju hodati – to uče tek u pubertetu! – VIDEO

Nemojte propustiti

news-2014-March-kumaris2_477955664

Od trenutka kada su izabrane, pa sve dok ne postanu živuće boginje, prolaze kroz rigorozne testove kojima ih se tjera da se nauče ponašati kao prave statue kojima će se klanjati mnoštvo.

U većini zamalja širom svijeta božice su samo mitska bića, simboli i djelovi duhovnog svijeta. No u Nepalu, te su svete žene stvarne, one žive i dišu. Odabire ih se pri njihovom rođenju, a poznate su pod imenom Kumaris. Za njih se vjeruje kako su inkarnacija Hindu božice energije, Kali, piše Daily Mail.

Od trenutka kada su izabrane, pa sve dok ne postanu živuće boginje, prolaze kroz rigorozne testove kojima ih se tjera da se nauče ponašati kao prave statue kojima će se klanjati mnoštvo.

Za ove djevojke, biti Kumaris, nije samo ime i status, za njih to znači puno više. Od rođenje ih se odvaja od njihovih obitelji, a način na koji ih se odgaja i život koji žive u potpunosti je drugačiji od onog kojim bi inače živjele.

Nakon što ih se odvoji od porodice, skrivaju ih u hramovima baš kao živo božanstvo, a hramove napuštaju samo u slučaju da trebaju prisustvovati na nekom društvenom događanju, a čak ni tamo njihova zadaća i glavni posao ne prestaju.

Kako prenosi dnevnik.hr, riječ Kumaris na nepalskom znači djevica, a Nepalci svoje djeve kojima se klanjaju smatraju toliko posebnima da im ne daju hodati. Nose ih baš kao prave statue, voze u kolicima te ih rukama stavljaju na pijedestal.

Kumaris djevice ne znaju hodati. Njima je zabranjeno voditi život druge djece, one ne idu u školu. Njihova je glavna zadaća predstavljati statue u hramovima ili procesijama dok im se drugi klanjaju i tako 13 puta godišnje.

No životni vijek božice Kumaris ne traje zauvijek. U trenutku kada uđe u pubertet za njih se sve mijenja. Nakon što dobiju mjesečnicu za njih počinje 12-dnevni ‘Gufa’ ritual nakon kojeg njen život božice završava, a ona se vraća običnom životu, kao da nikad nije bila božica.

Nakon povratka u stvarni svijet dozvoljen im je povratak u porodicu, dozvoljeno im je pohađati školu, a velika većina njih tek tada zapravo nauči hodati.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Grlić Radman poručio Milanoviću: Genocid je genocid, tu se ne propitkuje broj žrtava! Postoji samo genocid!

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je u nekoliko navrata komentarisao genocid u Srebrenici prvenstveno nakon što je HDZ uz SNSD...

Možda vas zanima i ovo