Srijeda, 8 prosinca, 2021

Ove namirnice najbolje pomažu zdravlju bubrega

Nemojte propustiti

Bubrezi kao svojevrsni filteri krvi spadaju među najvažnije organe ljudskog tijela. Istovremeno, bubrezi spadaju među organe koji bivaju jako često pogođeni različitim problemima i poremećajima, za koje je dobra preventiva u većini slučajeva jedini način spasa.

Zbog svega toga, svaka osoba bi jednostavno morala među svoje navike prehrane usaditi i naviku konzumacije određenih namirnica koje sadrže elemente koji su od vitalne važnosti za zdravlje bubrega.

Bijeli luk

Iako zbog jakog mirisa nije jedna od namirnica koje su prihvatljive za svakodnevnu konzumaciju i pred izlazak vani, bijeli luk zahvaljujući svojim protuupalnim sredstvima sjajno djeluje na bubrege, a njegov efekat snižavanja nivoa holesterola u krvi daje dodatni poticaj zdravlju ovih važnih organa.

Brokule i kelj

Ukoliko bubrezi imaju određena oboljenja, tada je hrana bogata željezom jako važan faktor. Stvar je u tome što oboljenja bubrega često vode do anemije, a željezo upravo pomaže kod malokrvnosti. Također, ovo glavičasto povrće sadrži i vrlo malo kalija, za čije izbacivanje viška iz organizma su zaduženi upravo bubrezi, koji kada slabije funkcionišu ostavljaju nivo ovog elementa preko granice, a što može izazvati ozbiljne probleme u tijelu.

Bjelance

Bjelanca jaja također su namirnica koja ima jako nizak postotak kalija u sebi, a istovremeno su veoma hranjiva sa skoro pa čistim sastavom proteina.

Jabuke

Protuupalna svojstva jabuke čine jednim od najpoželjnijih voćki na svijetu. Osim toga, jabuke također u sebi sadrže jako male količine kalija.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Grlić Radman poručio Milanoviću: Genocid je genocid, tu se ne propitkuje broj žrtava! Postoji samo genocid!

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je u nekoliko navrata komentarisao genocid u Srebrenici prvenstveno nakon što je HDZ uz SNSD...

Možda vas zanima i ovo