Četvrtak, 29 srpnja, 2021

Ovih deset znakova na tijelu otkrivaju da niste zdravi

Nemojte propustiti

Ljudsko tijelo je nevjerojatan stroj koji treba redovito servisirati i paziti. Upravo zbog toga, vrlo je važno da poslušate što vam vaše tijelo govori. Donosimo 10 znakova koje ne smijete ignorirati, a koji govore da niste zdravi koliko mislite

1. Sijeda kosa prije 40 godine

Sijede vlasi prirodna su pojava koja često ovisi o genetici. No ako imate više od 50 posto sijede kose već u 30. godinama života, a takve slučajeve nemate u obitelji, to može biti znak dijabetesa.

2. Madeži

Iako je većina madeža na tijelu bezopasna i benigna, neki mogu biti poprilično opasni, posebno oni koje su nastali sunčanjem. Senilna ili aktinična keratoza nastaju djelovanjem sunca i njegovog UV zračnja te se ubrajaju u prekancerozne promjene na koži.

3. Bjeloočnice

Bjeloočnica bi trebala biti uvijek bijela. Osim neispavanost ili prehladu ovaj dio oka može otkriti i neke negativne promjene u vašem orrganizmu. Žuta bjeloočnica može biti znak žutice, problema s jetrom i žuči. Crvena može biti znak visokog krvnog tlaka ili virusnog oboljenja poput konjuktivitisa.

4. Ispucale usne

Neugodne pukotine na usnama mogu biti uzrokovane promjenama tmperature i vjetrom. No pukotine koje se često javljaju na završecima usnama mogu upućivati na pomanjkanje vitamina B i cinka. Ako su pucanja usnica učestala uzrok može biti gljivična infekcija.

5. Otečeni vrat

Ako ste primijetili kako vam vrat izgleda otečeno čim prije potražite savjet liječnika. Otok na prednjem djelu vrata najčešće uzrokuju problemi sa štitnjačom koji su uobičajeni kod žena između 20 i 50 godina.

6. Gubitak obrva

Obrve s godinama postaju rjeđe, no nagli gubitak dlačica može biti znak problema sa štitnjačom, hipertireoze – preaktivne štitnjače ili hipotireoze – smanjenog rada štitnjače. Ovakve promjene popraćene su i gubitkom kose.

7. Crveni dlanovi

Užareni i crveni dlanovi mogu biti uzrok dermatitisa, ekscema ili alergijske reakcije na metale, ljekove, hranu ili piće. No, isto tako, ovakva promjena može biti znak otežanog rada i bolesti jetre.

8. Promjene na noktima

Nokti vam mogu puno otkriti o stanju vašeg tijela, a uzroci promjena mogu biti razni. Blijedi nokti mogu upučivati na anemiju, dok krhki, tanki i odvojeni nokti pokazuju nepravilan rad štitne žlijezde.

9. Hladna stopala

Stopala su dio tijela najudaljeniji od srca i zbog toga se vaskularne bolesti prvo manifestiraju na njima. Raynaudova bolest je autoimuna bolest koja uzrokuje stezanje žila u djelvima tijela kao što su ručni i nožni prsti, nos i uši, zbog čega oni postaju hladni, blijedi pa čak i utrnuti.

10. Crveni obrazi

Iako su nagle promjene na licu uobičajene kod žena između 30 i 55 godina života te mogu biti uzrokovane promjenom temperature i ljutom hranom, rumeni obrazi mogu upućivati i na rosaceu – kroničnu kožnu bolest koja pogađa većinom žene, a čiji uzrok je nepoznat.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od ovog vikenda nova pravila za ulazak u Njemačku?

"Pojačanim putovanjem rizikuje se da se taj trend preokrene”, navodi se u dokumentu Ministarstva. Svi putnici koji dolaze u Njemačku...

Možda vas zanima i ovo