Utorak, 26 siječnja, 2021

Ovo bi moglo sve promijeniti: Njemačka kompanija tvrdi da ima lijek za koronu, šalju ga na odobrenje

Autor:DW

Nemojte propustiti

Razgovor o ikoni koju je Dodik poklonio Lavrovu: Evo šta je glavna tužiteljica rekla ukrajinskom ambasadoru!

Osim afere "ikona", na sastanku se razgovaralo o procesuiranju i radu na predmetima koji se odnose na sudjelovanje državljana...

Sutra zasjeda Krizni štab, poznata jedna od odluka koja će biti donesena?

Iako je više puta naglašavano da kantoni mogu donositi restriktivnije mjere, dva kantona su već ublažile mjere u odnosu...

Ovo se neće dopasti razbijačima BiH: Joe Biden i Angela Merkel razgovarali o Zapadnom Balkanu, najavljeno jačanje angažmana

Poznato je, inače, da se, kada je riječ o Zapadnom Balkanu, najčešće govori o BiH i Kosovu, jer su...

Oštre reakcije iz RS-a: Bisera Turković podrškom Sakibu Mahmuljinu udarila šamar suživotu

Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministarka inostranih poslova BiH, podržala je komandanta Trećeg korpusa Armije RBiH Sakiba...

Njemačka farmaceutska kompanija “Formycon” objavila je da je napravila lijek za Covid-19. Lijek sada ide na odobrenje, za šta će, pretpostavlja se, trebati oko godinu dana. Kompanija “Formycon” objavila je da je razvila blokator koronavirusa, pod nazivom FIB207, koji u potpunosti može spriječiti zarazu ćelija.

O ovom otkriću “Deutsche Welle” piše:

“Kao glavnu tačku ulaska u ljudske stanice SARS-CoV-2 i drugi koronavirusi koriste ACE2 receptor na površini stanice. Upravo tu se aktivira Formyconov fuzijske bjelančevine za antitijela koje se efikasno vezuju za SARS koronaviruse.”

– To znači da pacijenti koji su teško oboljeli od COVID-a 19 i koji su u bolnici imaju mogućnost liječenja, rekao je šef Formycona Carsten Brockmeyer u intervjuu za njemački javni servis tagesschau.de.. Za sada, dodao je, ne postoji lijek koji je dovoljno učinkovit za ove pacijente.

Analitičar Damien Choplein (Kepler Cheuvreux) za Deutsche Welle komentirao je “dobre vijesti” iz Formycona. Takva “izvrsna zaštita” putem aktivnog sastojka, čak i od mutacija, trenutno ne postoji ni kod cjepiva niti drugih terapijskih antitijela u razvoju, rfekao je on.

– Mi blokiramo ulaznu kapiju koju virus koristi za prodiranje u stanice. To nudi maksimalnu zaštitu od mutacija. Na taj način sprečavamo i buduće epidemije koronavirusa, naglasio je direktor tvrtke Formycon za tagesschau.de.

Formycon, piše Deutsche Welle, sada cilja na „brzo odobrenje njegovog lijeka u hitnim slučajevima”. Prvi razgovori s Europskom agencijom za lijekove EMA i američkim uredom za odobrenje lijekova FDA trebali bi se održati „početkom prvog kvartala 2021.”, objašnjava Brockmeyer, koji se hitnom odobrenju nada početkom 2022. godine.

Čak i za deset godina, smatra on, postojat će značajan broj ljudi koji nisu cijepljeni protiv COVID-a 19 ili koji će se ozbiljno razboljeti unatoč cijepljenju., naglašava Brockmeyer te dodaje – “Ako uspijemo smanjiti stopu ozbiljnih oblika COVID-a 19 virus bi bio mnogo manja prijetnja.”

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Političarka iz Mostara koja je popljuvala Željka Komšića: “BiH treba podijeliti na četiri regije”

Vijećnica Naše stranke u Gradskom vijeću Mostara Boška Ćavar kazala je za N1 kako nije “ni Komšićeva ni Čovićeva...

Možda vas zanima i ovo