Petak, 26 veljače, 2021

Ovo će se odraziti i na građane Bosne i Hercegovine u dijaspori: Angela Merkel u Bundestagu zatražila pooštrenje mjera tokom Božića i Nove godine

Nemojte propustiti

Dodik razgovorao sa Schmidtom, kandidatom Njemačke za visokog predstavnika u BiH

U telefonskom razgovoru sa Schmidtom, Dodik je podsjetio na stav iz entiteta Republika Srpska da je “potrebno zatvoriti Kancelariju...

Žustra rasprava u Parlamentu: Helez i Vulić o Miloradu Dodiku

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta vode žustru raspravu o inicijativi za smjenu ministra pravde BiH Josipa Grubeše, koju je podnijelo...

Dodik po kratkom postupku: “BiH će tužiti COVAX ako probiju rok za isporuku vakcina”

"Bosna i Hercegovina zahtijeva da COVAX počne isporučivati što je prije. Ako se probije rok, BiH će tužiti program",...

Ponedjeljak neradni dan u FBiH: Obilježava se 1. mart – Dan nezavisnosti BiH

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavještava javnost da u skladu sa Zakonom o proglašenju 1. marta Danom...

NJEMAČKA – Merkel je u Bundestagu zatražila pooštrenje mjera zatvaranja u periodu između Božića i Nove godine, ali i drastično smanjenje kontakata već od sljedeće sedmice kako bi se smanjila mogućnost zaraze tokom susreta s rodbinom za vrijeme Božića.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, Akademija nauka Leopoldina i manjinski koalicijski partner u vladi SPD založili su se u posljednja dva dana za uvođenje još strožijih mjera za suzbijanje širenja zaraze virusa korona s obzirom na to da “light lockdown” nije dao željene rezultate.

I dok se Merkel i Leopoldina pozivaju na čvršće zatvaranje nakon Božića, zastupnik SPD-a Karl Lauterbach, zadužen za zdravstvenu politku, zatražio je da se uvede odmah.

– Moramo ući u čvrsti lockdown što prije kako bi imao učinka do Božića. Oni nesretnici koji se zaraze ovih dana, statistički umiru tačno na Božić i zato pozivam sve da budu posebno oprezni – rekao je Lauterbach, prenosi “Večernji list”.

Foto: Agencije

Njemačka razmišlja o tvrdom lockdownu iako joj je u posljednjih sedam dana incidencija 149,1 zaraženih na 100.000 stanovnika. U Njemačkoj su zabrinuti, jer je i takva incidencija viša nego prije nekoliko sedmica, kad je proglašen blaži lockdown, a posebno zbog toga što je u posljednja 24 sata od posljedica zaraze umrlo rekordnih 590 ljudi.

Mjera bi se odrazila na bh. dijasporu

Angela Merkel je u Bundestagu zatražila pooštrenje mjera zatvaranja u periodu između Božića i Nove godine, ali i drastično smanjenje kontakata već od sljedeće sedmice kako bi se smanjila mogućnost zaraze tokom susreta s rodbinom za vrijeme Božića. To znači da, ako se odluka donese, i mnogi iz Bosne i Hercegovine neće moći praznike provesti sa svojima u rodnoj zemlji.

– Hoćemo li se nekada, sa pogledom na ovaj izazov stoljeća, pitati o tome da nam nije pošlo za rukom staviti situaciju pod kontrolu zbog ovih nekoliko dana – zapitala se kancelarka.

Ona je iznova kritikovala činjenicu da mnogi kafići zloupotrebljavaju pravilo o dopuštenoj prodaji jela i pića samo za ponijeti te postavljaju štandove za kuhano vino.

– Iskreno mi je žao što to nije trenutno moguće, ali cijena za to je 500 mrtvih dnevno od virusa – rekla je Angela Merkel.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Branislav Borenović nije štedio lidera SNSD-a: Bosna i Hercegovina nastavlja put prema NATO-u, Dodik je to prihvatio i neka prestane pričati gluposti

- Odavno nisam čuo veću glupost. Pa je li stvarno neko misli da Putin šalje godišnji plan u NATO...

Možda vas zanima i ovo