Subota, 1 travnja, 2023

Ovo će vas ljeto na plažama u Hrvatskoj dočekati ogromna promjena

Nemojte propustiti

Ovo će vas ljeto, prema svemu sudeći, na plažama u Hrvatskoj dočekati ogromna promjena.

Državni sekretar u u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver je predstavljajući u petak pred saborskim odborima prijedlog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama sumnjičavoj opoziciji poručio da javne plaže neće imati ogradu, nego će ostati otvorene svim građanima.

Prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama većinom glasova podržan je na saborskom Odboru za turizam te Odboru za pomorstvo, promet i infrastrukturu.

Ovo ljeto na plažama u Hrvatskoj nosi promjene

“Sve plaže, osim plaža posebne upotrebe (plaže bolnica u sistemu javnog zdravstva, plaže za pse, nudističke i sl.) su javne. To znači da svi imaju jednak pristup i nijedna od tih plaža neće imati ogradu”, rekao je Bilaver.

Ustvrdio je da su zbog toga pri izradi prijedloga zakona naišli na otpor onih kojima oduzimaju to pravo. Jer, ako su do sada resorti ili hoteli mogli ograđivati plaže – sada su im tu mogućnost oduzeli.

Bilaver je pojasnio da 50 posto plaža koje se nalaze unutar naseljenog područja može biti dano u koncesiju. Ali ne smije biti ograđeno već na tu plažu može doći svako.

“Ako neko ne želi koristiti nečiju ležaljku ili suncobran, neće to koristiti već će leći na svoj peškir i uživati na toj plaži”, poručio je podsjetivši kako se to po dosadašnjem zakonu nije moglo bez plaćanja ulaznica za plažu.

Bilaver je istaknuo da će se po prijedlogu zakona otvoriti i plaže koje su izgradnjom resorta bile u koncesiji. Tako, nakon isteka koncesije, one više neće moći biti ograđene.

“Govoriti o tome da se plaže zatvaraju, da se ostavljaju samo za nekakve elitističke skupine je totalno deplasirano”, ustvrdio je.

Bilaver kaže da je zaštita javnog dobra od devastacije i nelegalne gradnje jedan od najbitnijih ciljeva zakona. Propisuju se drakonske kazne za sve nelegalne graditelje na pomorskom dobru, sve koji koriste pomorsko dobro bez koncesije, dozvole ili prava na posebnu upotrebu, kao i sve koji ometaju opću upotrebu pomorskog dobra.

Stoga zakon predviđa da, pored inspekcijskog nadzora na pomorskom dobru, red na pomorskom dobru u općoj upotrebi nadziru redari jedinice lokalne samouprave.

Pomorsko dobro ispred hotela ne može biti pod ogradama

Tokom rasprave opozicioni zastupnici upozoravali su da su zakoni jedno, a praska drugo. “Ako u ovakvom zakonu ostavite malo prostora ili dvosmislenu mogućnost tumačenja određene riječi ili dijela rečenice – onda smo u problemu”, rekao je predsjednik Odbora za turizam SDP-ov Branko Grčić.

Na problem dvostrukog izražaja u zakonu upozorio je i Željko Lenart (HSS). On smatra da s takvim zakonom neće zaživjeti pristupačnost i javnost plaža, piše Index.

Hoteli i kampovi uvijek ulaznicom mogu selektirati one kojima će dozvoliti ulazak, upozorio je Lenart. Ali predstavnici ministarstva su to zanijekali.

“Pomorsko dobro ispred hotela ne može biti pod ogradama, mora biti dostupno svima”, rekla je direktorica Uprave pomorstva u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Nina Perko.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Keramičar Hasad Gvozden odlučio ostati u BiH: Ne žaim što sam ostao, imam mnogo posla!

Hasan je neko vrijeme razmišljao o odlasku u Njemačku. Čekajući dokumentaciju za iseljenje, prijavio se na obuku „Započni svoj...

Možda vas zanima i ovo