Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Ovo je 10 najvećih svjetskih opasnosti u 2014.

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Svjetski ekonomski forum objavio je izvještaj o globalnim rizicima koji nam prijete u 2014. godini.

Na listi su se našli oni finansijske i ekonomske prirode, ali je veliki broj i onih vezanih uz ekologiju i klimatske promjene.

1. Fiskalna kriza u vodećim svjetskim ekonomijama

Fiskalna kriza se kroz cio izvještaj provlači kao najveći rizik u 2014. godini . Velike privrede i dalje ostaju ugrožene dok mnoga manja tržišta posljednjih godina bilježe rast što bi moglo doliti ulje na vatru finansijske krize, a fiskalna kriza u nekom od velikih privrede vrlo bi lako mogla imati globalni uticaj.

2. Visoka nezaposlenost

Pronaći posao jednako je teško i u velikim ekonomijama kao i u onim manjim, a nezaposlenost najviše pogađa mlade – u nekim zemljama nezaposlenost među mladima je premašila stopu od 50 procenata, a veliki problem predstavlja i “podzapošljavanje” odnosno zapošljavanje mladih na pozicijama za koje su previše kvalifikovani pri čemu se mahom radi o poslovima niskog kvaliteta.

3. Nestašica vode

I mnogi ekološki problemi dospjeli su na ovu listu, među njima se kao najveći rizik javlja problem vode koji nastaje kao posljedica lošeg upravljanja ionako skromnim zalihama, ali i kao posljedica prevelike kompetitivnosti na tržištu .

4. Nesrazmjera u primanjima

Efekat koji finansijska kriza ima na kupovnu moć srednje klase u velikim ekonomskim sistemima u kombinaciji sa polarizacijom prihoda u manjim privredama predstavlja još jedan veliki rizik koji nam prijeti u 2014. godini .

5. Neprilagođavanje klimatskim promjenama

I dok se već godinama poziva na hitne poteze kako bi se smanjila emisija gasova sada je već postalo potrebno prilagoditi se klimatskim promjenama koje su nas zadesile. Neuspjeh u prilagođavanju tim promjenama najviše ide na štetu onih najslabije razvijenih zemalja .

6. Sve češće ekstremne vremenske pojave

Kao posljedica ranije navedenih klimatskih promjena javljaju se sve češće ekstremne vremenske pojave kao što su suše ili velike poplave. Takvi bi događaji u 2014. godini mogli dovesti do velikih bezbjednosnih rizika poput nestašice hrane te političkih i društvenih nestabilnosti .

7. Pad sistema globalnog upravljanja

Ovaj rizik najviše je povezan sa svim ostalim rizicima iz ovog izvještaja. Slabe ili neadekvatne globalne institucije i mreže u kombinaciji različitim političkim i nacionalnim interesima mogu predstavljati prepreku u saradnji pri suočavanju sa globalnim rizicima.

8. Nestašica hrane

Ovaj rizik usko je povezan sa klimatskim promjenama i ekstremnim vremenskim pojavama usljed kojih će izvori kvalitetnih i adekvatnih namirnica postati nepouzdani ili čak presušiti.

9. Kolaps velike finansijske institucije

I pet godina nakon propasti Lehman Brothersa mnogi strahuju za stabilnost banaka. Ova investiciona banka bankrot je proglasila 2008. godine, a postoji mogućnost da se ovaj scenario ponovi i u slučaju neke druge finansijske institucije i to ove 2014. godine.

10. Duboka politička i društvena previranja

Previranja na društvenom ili političkom planu u nekim zemljama bi mogle uzrokovati gubitak povjerenja između građana i države što će na kraju dovesti do unutrašnjeg nasilja, globalne nestabilnosti, kolapsa države pa čak i vojnog sukoba.

(Dnevnik.hr)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Washingtonu se sastali Denis Zvizdić i Matthew Palmer

"Saglasili smo se da u izmjenama izbornog zakona treba naći demokratsku ravnotežu kolektivnog i individualnog, uz obavezno jačanje integriteta...

Možda vas zanima i ovo