Petak, 25 lipnja, 2021

Ovo je 10 novih zanimanja koja osvajaju svijet

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Najveća društvena mreža Linkedin, koja na jednom mjestu povezuje i objedinjuje poslovni svet, objavila je spisak deset najtraženijih zanimanja, od kojih mnoga nisu ni postojala na tržištu rada prije samo pet godina!

Istraživanje je obuhvatilo 259 miliona korisnika, a njegov cilj bio je da pokaže koliko se puta uvećalo interesovanje za određene poslovne profile koji nam nisu bili poznati 2008. godine.

– Na prvom mjestu našli su se iOS i Android developeri, odnosno programeri za mobilne aplikacije. Za samo pet godina, broj Android programera na ovoj mreži povećao se skoro 200 puta, sa svega pedesetak 2008. na više od 10.000, koliko ih je bilo 2013. godine – navodi se u istraživanju Linkedlna, u kojem je IT sektor naznačen kao najperspektivniji.

U prilog tome govori i analiza koju je uradila Visoka škola strukovnih studija za informacione tehnologije ITS.

– Poznavanje Android i iOS tehnologija sve više je traženo na tržištu rada, i taj trend će nastaviti da raste. Kod nas se već radi mobilno programiranje, a svakom ko je ovladao programskim jezikom Java potrebno je svega nekoliko mjeseci obuke da bi naučio da programira Android mobilne aplikacije. Pored informacionih tehnologija, u fokusu poslodavaca su i neobične profesije iz oblasti sporta, prije svega instruktori zumbe i fitnes treneri, ali i specijalisti za društvene mreže.

(Kurir)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Malezije stigla donacija od 50.000 doza vakcina

Upotreba vakcina je moguća za nekoliko dana. Na Međunarodni aerodrom Sarajevo sinoć je stiglo 50.000 doza Sinovac vakcina koje je...

Možda vas zanima i ovo