Četvrtak, 21 listopada, 2021

Ovo je bar pet razloga zašto bi trebalo da jedete paradajz

Nemojte propustiti

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Ako paradajz nije sastavni dio vaše ishrane, trebalo bi da razmislite ponovo. Ovo povrće je bogato oksidantima, koji pomažu u borbi protiv različitih bolesti i čuvaju vaše zdravlje.

Donosimo vam pet najvažnijih osobina paradajza. Poslije ovoga sumnjamo da ga i dalje nećete voljeti.

Poboljšava vid
Vitamin A, koji je prisutan u paradajzu, pomaže u poboljšanju vida i sprječava noćno sljepilo i makularnu degeneraciju.

Pomaže u borbi protiv raka
Prema naučnim istraživanjima, paradajz sadrži velike količine antioksidanta likopena, koji je efikasan u smanjenju rizika od raka, naročito pluća, želuca i prostate.

Održava krv zdravom
Istraživanja su pokazala da samo jedan paradajz sadrži 40 odsto dnevnih potreba organizma za vitaminom C. Osim toga, sadrži i vitamin A, kalijum i gvožđe, koje je veoma važno za zdravu krv. Vitamin K, koji kontroliše krvarenje i zgrušavanje krvi, takođe je sadržan u paradajzu. Ovo povrće podstiče cirkulaciju.

Smanjuje rizik od bolesti srca
Likopen u paradajzu štiti od kardiovaskularnih bolesti. Jedenjem paradajza se smanjuje nivo holesterola i triglicerida u krvi, kao i taloženje masti u krvnim sudovima.

Poboljšava probavu
Konzumiranjem paradajza održaćete svoj probavni sistem zdravim, jer on sprečava opstipaciju i dijareju. Osim toga, sprečava oboljenje od žutice i efikasno uklanja toksine iz tijela.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

AccuWeather objavio veliku prognozu: Evo kakva nas zima očekuje ove godine

Očekuje se da će temperature ove zime u većem dijelu južne Evrope ostati prosječne. Ali, temperature u dijelovima Italije,...

Možda vas zanima i ovo