Subota, 18 svibnja, 2024

Ovo je displej vašeg mobitela, prepun bakterija!

Preporučeno

Fotografije koje se nalaze pred vama pokazuju “tajni život” koji se krije na zaslonima vaših smartphoneova.

Foto: Surrey University
Foto: Surrey University

Čak i nakon što smo obrisali ekrane naših omiljenih igračaka, one zadržavaju “biološku povijest” svih naših poteza. Studenti bakteriologije na sveučilištu u Surreyu, svoje su samrtphoneove pretvorili u petrijeve zdjelice kako bi proučili što se sve tamo krije, prenosi hrvatski Index

Iako su se isprva šokirali bogatim životom koji se tamo odvijao, došli su do zaključka da je većina bakterija koje se tamo kriju bezopasno. Ipak, zanimljivo je vidjeti što na dnevnoj bazi dodiremo i stavljamo blizu lica i usta.

Naravno, studenti dodaju i da su tu i tamo naišli na poneku bakteriju koje prenosi zaraze (primjerice, Staphylococcus aureus koji se susreće kod trovanja hranom ili pojedinih kožnih bolesti kao što je impetigo), ali velik dio tih bakterija dolazi upravo s naših tijela i dio su naše nevidljive tjelesne bakterijske flore.

smartfon1_22022013_surrey625

“Ovo je neuobičajeni, ali učinkovit način da naše studente suočimo sa svakodnevnom mikrobiologijom koju često previđamo. Ekološka ‘niša’ za Staphylococcus aureus su naše nosnice pa tako kopanje nosa i kasniji doticaj sa uređajem mogu završiti prenošenjem patogena”, rekao je dr. Simon Park, predavač molekularne biologije.

Dodao je i da je zanimljivo u kojoj mjeri svaki naš uređaj priča priču koja je zabilježena ne samo u softveru već i na zaslonu.

(Index)

Izdvajamo

Izdvajamo

Dragičević kod Hadžifejzovića otkrio ime: On je ubio mog sina!

Davor Dragičević, otac ubijenog Davida Dragičevića, rekao je u Centralnom dnevniku na Face TV da zna ime ubice svog...

Još vijesti za vas