Ponedjeljak, 29 studenoga, 2021

Ovo je Dodikov prijedlog zakona o lijekovima RS

Nemojte propustiti

Sjedište Agencije je u Banjoj Luci, a Agencija RS u svom sastavu ima Kontrolnu laboratoriju i Glavnu kancelariju za farmakologiju.

Narodna skupština RS-a na sjednici zakazanoj za srijedu trebala bi razmatrati prijedlog Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS koji podrazumijeva “razvlašćivanje” državne Agencije za lijekove.

“Ovim Zakonom osniva se Agencija za lijekove i medicinska sredstva RS, kao ovlašteni organ nadležan za oblast lijekova i medicinskih sredstava koji se proizvode i upotrebljavaju u medicini u Republici. Agencija je samostalna uprava organizacije i ima svojstvo pravnog lica”, navedeno je u članu četiri Prijedloga Zakona, piše Istraga.ba.

Sjedište Agencije je u Banjoj Luci, a Agencija RS u svom sastavu ima Kontrolnu laboratoriju i Glavnu kancelariju za farmakologiju.

“Djelokrug Agencije u oblasti lijekova obuhvata: izdavanje dozvole za stavljanje lijeka u promet, obnovu dozvole za stavljanje lijeka u promet, odnosno njeno ukidanje i izmjene, poslove laboratorijskog ispitivanja kvaliteta lijekova i davanje stručne ocjene kvaliteta lijekova, izdavanje certifikata o primjenih dobrih opraksi”, navedeno je u članu 8.

U članu 28 je navedeno da će “način i postupak razvrstavanja lijekova” biti propisan pravilnikom koji donosi direktor Agencije za lijekove RS.

“Lijekovi se stavljaju u promet u Republici samo na osnovu dozvole za stavljanje u promet izdate u skladu sa ovim Zakonom, kao i propisima donesenim na osnovu ovoj Zakona”, navedeno je u članu 31 Zakona koji će NSRS razmatrati na sjednici u srijedu.

To znači da će svi farmaceuti, kada na snagu stupi ovaj Zakon, dozvole za prometovanje na teritoriji RS morati tražiti od Agencije za lijekove RS.

Ovim zakonom, faktički, poništava se djelovanje Agencije za lijekove BiH koja je jedina bila nadležna za izdavanje dozvola potrebnih za promet lijekovima i medicinskom opremom.

Ovo je jedan od seta zakona čije je usvajanje najavio Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH koji je najavio slične zakone koji se odnose na Oružane snage BiH i pravosudne institucije.

Kompletan prijedlog Zakona možete pročitati klikom ovdje.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vulin danas u Istočnom Sarajevu, dolazi da podijeli djeci bojanke i slikovnice

Iz Ministarstva navode da će Vulinom i Krunićem, Osnovnu školu “Sveti Sava” posjetiti gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i...

Možda vas zanima i ovo