Srijeda, 20 siječnja, 2021

Ovo je Hrvat koji namjerava tužiti BiH zbog diskriminacije: Ponašaju se prema meni kao da sam kriminalac koji je opljačkao banku

Nemojte propustiti

Joe Biden i Kamala Harris položili zakletvu

Joseph Biden zakletvu je položio pred predsjednikom Vrhovnog suda Johnom Robertsom. Uz Bidena su stajali supruga, djeca i unuče....

Christian Schmidt zvanično kandidat za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini: Velntin Inzko od početka bio obaviješten?

Njemačka odbacuje špekulacije koje su se pojavile u medijima o tome da je Šmitov dolazak dogovoren s Rusijom, da...

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine se konačno oglasilo o aferi Ikona

Iz ove pravosudne institucije informirali su javnost da je Tužilaštvo BiH​ jučer, 19. januara, zaprimilo zamolbu za sastanak glavne...

Profesor Kožljak: “Biden je rekao da posao u Bosni i Hercegovini nije završen, najvažnija stvar za BiH će se dogoditi uskoro…”

"Uprkos brojnim globalnim dilemama, kao i nagomilanim unutrašnjim pitanjima u SAD-u, Bosni i Hercegovini se pružila izuzetna prilika da...

Josip Žuvela je hrvatski poduzetnik koji je, kako je kazao za medije, u BiH investirao milione maraka. On je vlasnik firme koja se bavi preradom ribe i nalazi se u Stocu. Uslijed pandemije njegovoj firmi bio je zabranjen rad, što mu je prouzrokovalo velike finansijske gubitke.

U protekloj godini bio je u gubitku 500.000 eura, a da stvar bude još gora, njegova firma nije dobila nikakav podsticaj od države, iako se radi o firmi koja je registrirana i djeluje kao pravni subjekt BiH.

Naglašava da je ovaj vid diskriminacije doživao isključivo zbog toga što je hrvatski državljanin. Zbog novonastale situacije, Žuvela namjerava tužiti državu BiH Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

“U junu nas je zadesila korona, o čemu su svi mediji tada izvještavali. Imali smo 80 ljudi pozitivnih na koronavirus, od 100 zaposlenih, a među njima sam zaražen bio i ja. Tada smo dobili zabranu rada od Vlade HNK i mislim da je moja firma jedina u BiH kojoj je zbog toga onemogućeno da radi. Morali smo staviti ključ u bravu jedan mjesec. Kad sam se oporavio i vratio u pogone, konstantno sam imao provjere policije koja me tretirala kao da sam kriminalac, a ne vlasnik firme, iako sam svima pokazivao test da nisam pozitivan”, priča Žuvela šokiran iskustvom koje je doživio, prenosi Klix.ba.

Kad je sve to prebrodio i vratio se u pogone da radi, tvrdi da mu je roba tada bila u zrenju, jer nije mogla biti propisno tretirana zbog zabrane rada, pa mu je tako propalo robe u vrijednosti od 150 hiljada eura.

“I to smo prebrodili, uhvatili se posla i počeli raditi, ali kako je veliki broj radnika još bio u izolaciji, tražio sam pomoć Zavoda za zapošljavanje u Mostaru za radnike, kojima sam garantirao, uz dobru plaću, sve doprinose i prijevoz od Mostara i nazad, ali mi nisu izašli ususret, niti se potrudili da mi pomognu u vezi s tim”, tvrdi Žuvela.

Nakon toga doživljava novo razočarenje, kada se obratio Vladi HNK tažeći da im participira dio sredstava kroz korona-zakon, računajući kako ispunjavaju sve uslove, jer su, uprkos svim nedaćama, radnici konstantno bili plaćeni kao i svi doprinosi.

“Nisam dobio nikakvu pomoć, a zaprepastio me odgovor Vlade HNK da sam mogao raditi iako su mi oni zabranili rad i to pismenim dokumentom”, pojašnjava nam Žuvela pokazujući dopise koje je slao i odgovore koje je dobivao.

Niz razočarenja investitora iz Hrvatske ne staje ni tu, jer, tvrdi on, doživljava novi udarac od Vlade Federacije BiH, gdje je aplicirao na konkurs za participaciju nastalih gubitaka usljed korone.

“Na tom konkursu mene nisu ni uzeli u razmatranje, iako sam svu dokumentaciju uredno dostavio. Kada sam tražio objašnjenje za to, dobio sam odgovor da ja ne mogu dobiti pomoć jer nisam državljanin Bosne i Hercegovine. Njima nije važno što je moja firma pravni subjekt BiH i što zapošljava ljude iz ove zemlje, plaća porez i sve doprinose, bitno je da sam ja kao vlasnik strani državljanin i zbog toga su odlučili da mi odbiju pomoći. Nisam mogao vjerovati šta se događa i kakva diskriminacija vlada prema stranim investitorima baš u zemlji koja stalno naglašava kao želi privući strane investitore”, kazao je za Klix.ba oogorčeni hrvatski poduzetnik.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Joe Biden i Kamala Harris položili zakletvu

Joseph Biden zakletvu je položio pred predsjednikom Vrhovnog suda Johnom Robertsom. Uz Bidena su stajali supruga, djeca i unuče....

Možda vas zanima i ovo