Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Ovo je najčešći razlog poništavanja vozačkih dozvola

Nemojte propustiti

Svi oni kojima je oduzeta vozačka dozvola moraju ponovo polagati vozački ispit i sve ostalo što je potrebno, te ovo iziskuje značajna novčana sredstva i onda se pridržavaju pravila

U bh. entitetu Republika Srpska su tokom prošle godine poništene 1.082 vozačke dozvole, dok je godinu dana ranije bez nje ostalo 2.614 osoba, rekli su za “Nezavisne novine” u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS.

Kako su istakli, tokom 2019. godine bez vozačke dozvole ostalo je 6.775 osoba. Dodali su da je u 2021. godini ukupno izdata 49.241 vozačka dozvola, a od toga 15.382 za početnike.

“Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH predviđeno je da će licu koje prvi put stekne pravo upravljanja motornim vozilom B kategorije, izuzev vozača kojima je to osnovno zanimanje za vrijeme obavljanja djelatnosti, koje u toku dvije godine od dana sticanja prava upravljanja motornim vozilom B kategorije sakupi četiri kaznena boda, nadležni organ za izdavanje vozačke dozvole oduzeti i poništiti vozačku dozvolu, čime lice gubi pravo upravljanja motornim vozilom. Ovo je najčešći razlog poništavanja vozačkih dozvola”, objasnili su u MUP-u RS.

Dodali su da se smatra da lice kojem je vozačka dozvola oduzeta i poništena nema položen vozački ispit za upravljanje motornim vozilom kategorije B te je postupak dobijanja nove vozačke dozvole isti kao i kada se lice prvi put osposobljava za vozača motornog vozila.

“Privremeno oduzimanje vozačke dozvole biće izvršeno ukoliko vozač upravlja vozilom pod dejstvom alkohola, opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova, ukoliko upravlja vozilom u vrijeme kada mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom. Takođe, ukoliko se utvrdi zdravstvena nesposobnost vozača, ako prekorači određenu brzinu kretanja, ukoliko negira pravo prvenstvo prolaza, prođe kroz raskrsnicu kada je upaljeno crveno svjetlo i drugi”, pojasnili su u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS, kazao je za “Nezavisne novine” da su najčešće poništavane vozačke dozvole početnicima koji od položenog vozačkog ispita mogu napraviti maksimalno četiri kaznena boda u roku od dvije godine.

“Prilikom izmjene Pravilnika o vozačkoj dozvoli u samoj teoretskoj nastavi mi smo početnicima obavezno pojašnjavali te zakonske odredbe kako bismo im razvili svijest da ne krše propise u saobraćaju, a posebno da u prve dvije godine obrate pažnju na česte greške koje prave, kao što su nevezivanje pojasa, stavljanje slova P, upravljanje pod dejstvom alkohola, brzina kretanja i drugo”, rekao je Jaćimović.

Prema njegovim riječima, iskusni vozači moraju sakupiti veliki broj bodova kako bi im bila oduzeta vozačka dozvola.

“Zbog video-nadzora i registracije, odnosno evidentiranja neregistrovanih vozila, značajan broj vozača to učini prije isteka, kako ne bi dobijali kazne, te je i to jedan od razloga što je manje poništenih vozačkih dozvola. Takođe, svi oni kojima je oduzeta vozačka dozvola moraju ponovo polagati vozački ispit i sve ostalo što je potrebno, te ovo iziskuje značajna novčana sredstva i onda se pridržavaju pravila”, zaključio je Jaćimović.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo