Četvrtak, 23 rujna, 2021

Ovo je najgori zatvor u SAD-u u kojem borave najopasniji kriminalci

Nemojte propustiti

ADX (Administrative Maximum Unit) zatvor je u Florenceu u Koloradu, koji je 1963. godine osmišljen kao zamjena Alcatrazu, a otvoren je 1994. godine. Zatvorenici moraju jesti, spavati i obavljati nuždu u svojim ćelijama. Čak im se i ograničava pristup sunčevoj svjetlosti i umjetnim izvorima svjetlosti.

Kaznena ustanova maksimalne sigurnosti najčuvaniji je zatvor u SAD-u. U njemu su smješteni neki od najopasnijih ubica, silovatelja i učesnika u bombaškim napadima. Naoružani policajci neprestano šetaju među zatvorenicima, ali to ne sprječava brojne opasne situacije.

Zatvorenici su stvorili prave male bande u kojima vrijede njihova vlastita pravila, zbog kojih često ulaze u krvave međusobne sukobe, ali i sukobe sa zaštitarima. Okružuje ih dvanaest velikih tornjeva s naoružanim čuvarima iznad ciglastih zgrada, dok se na vrhovima zidina prostire bodljikava žica.

Veliki broj od više od 400 zatvorenika u ovom zatvoru provodi u maloj betonskoj ćeliji 23 sata dnevno. Obroke dobiju kroz male rupe u vratima. Krevet je od betona, a na njemu se nalazi tanak madrac.

U ćeliji imaju jedan prozorčić koji dopušta ulazak malo dnevog svjetla, ali zatvorenici kroz njega ne vide ništa osim zgrada. Zatvorenici prilikom napuštanja ćelije moraju imati zavezane noge, ruke i lance oko trbuha.

Pisma i razgovori se nadgledaju sve vrijeme, a zatvorenici mogu nakon nekog vremena dobiti zatvorske poslove, kao što su čišćenje. Sveih vrijeme svakako prate kamere.

Oni najgori smješteni su u ‘H sektoru’ koji je pod posebnom sigurnošću i posjećuju ih samo advokati i najbliži članovi porodice. Više o načinu života zatvorenika koji ‘više nikada neće izaći iz rešetaka’ možete pogledati ovdje

Više s weba

loading...

Izdvajamo

BHRT prekinuo prijenos Komšićevog obraćanja u UN-u, evo šta su poručili gledaocima

Nažalost, BHRT nema pristup drugom kanalu AP na kojem je nastavljen prijenos govora predsjedvajućeg Komšića i zbog toga nismo...

Možda vas zanima i ovo