Utorak, 18 svibnja, 2021

Ovo je najteži čovjek u BiH: Živi kod Doboja, jede malo više

Nemojte propustiti

Musto Karić (51), povratnik u Sjenin kod Doboja, s 252 kilograma zasigurno je najteži čovjek u BiH, a vjerovatno i na Balkanu.

musto karicNjegova težina u posljednjih nekoliko godina varira između 200 i 250 kilograma, a da bi se izvagao, prinuđen je otići do komšije koji ima stočnu vagu.

Karić se počeo debljati u svojim dvadesetim, odnosno u bivšoj JNA, iz koje je izašao sa 104 kilograma. Za njegovu gojaznost, protiv koje se godinama bori, tvrdi da su krivi geni, s obzirom na to da njegov brat Fadil teži 130, a sestra Mejra više od 100 kilograma.

Unatoč pretilosti, Karić uspijeva pripremiti drva za zimu, a s 15-godišnjim sinom Aidom uzgaja kuniće. Višak kilograma mu ne smeta da pomogne supruzi u štali oko krave i teladi. Kaže, od nečega se mora živjeti.

– Jedem malo više od ostalih članova porodice. Oni tanjir, ja dva… Volim pite, jedem dva-tri obroka dnevno i to je sve. Bio sam počeo s dijetom pa ni stotinu metara nisam mogao prijeći da se ne odmorim, strepio sam kao vrbov prut – kaže Musto.

Da bi pobijedio genetsku bolest i obračunao se s viškom kilograma, Karić mora potražiti stručnu pomoć. To kaže Sarajlija Kenan Kestendžić, koji je prošle godine imao 225 kilograma. On se uspio izboriti s ovom bolešću nakon što mu je u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” urađena operacija Gastric bypass.

Prema riječima Kestendžića, Kariću samo ljekari mogu pomoći da izgubi višak kilograma da bi mogao nastaviti s normalnim životom.

(Dnevni avaz)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sjećate li se vatrene Ruslane? Upravo je proslavila 47. rođendan, evo kako danas izgleda

Skoro svi se sjećamo predstavnice Ukrajine, vatrene Ruslane, koja je pobijedila na Evroviziji u Istanbulu 2004. godine. Ruslana danas ima...

Možda vas zanima i ovo