Srijeda, 8 prosinca, 2021

Ovo je ponuda “Srebrene maline” o nabavci 100 respiratora i originalni ugovor sa Fahrudinom Solakom?

Nemojte propustiti

Raniji ugovor, objavljen u pojedinim medijima, SIPA je našla u jednoj banci, ali se radi o dokumentu koji nije validan.

I dok Tužilaštvo BiH saslušava svjedoke kako bi se sklopio mozaik afere “Respiratori”, “Dnevni avaz” je objavio dokumentaciju o poslovnoj saradnji kompanije “Srebrena malina” i Federalne uprave civilne zaštite, na čelu s Fahrudinom Solakom.

Riječ je o originalnoj dokumentaciji koja je u posjedu Tužilaštva BiH, a izuzeli su je pripadnici SIPA-e proteklih nekoliko dana. Među dokumentima je ponuda “Srebrene maline”, ali i originalni ugovor između ove firme i FUCZ o nabavci spornih respiratora.

Iako se danima špekuliralo o ponudi “Srebrene maline” u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića za kupovinu 100 respiratora, saznajemo i ekskluzivno objavljujemo ovu ponudu u vrijednosti od 9.000.000 KM i, s PDV-om, u iznosu od 1.530.000 KM, što je u konačnici 10,5 miliona KM.

Ponuda Srebrene maline, Foto: Avaz

Ova ponuda, koja do sada nije objavljivana, stigla je na adresu Vlade Federacije BiH, a zatim FUCZ, ali prije same odluke da se krene s nabavkom. Indikativno je i da je ponuda “Srebrena maline” stigla 2. aprila, a već dan kasnije napravljen je ugovor između ove firme i Federalne uprave civilne zaštite o kupovini 100 respiratora iz Kine.

Radi se o originalnom ugovoru koji je oduzet tokom pretresa ove firme u Vogošći i u ugovoru se navode aparati koji su i uvezeni u BiH (ACM812A). Raniji ugovor, objavljen u pojedinim medijima, SIPA je našla u jednoj banci, ali se radi o dokumentu koji nije validan.

Ugovor između Srebrene maline i FUCZ, Foto: Avaz

Tačnije, radi se istom broju protokola, ali drugom nazivu. No, osim toga, objavljujemo i dvije odluke koje je donio Solak, a tiču se izuzeća od primjene Zakona o javnim nabavkama, kako bi se ovaj posao obavio.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Washingtonu se sastali Denis Zvizdić i Matthew Palmer

"Saglasili smo se da u izmjenama izbornog zakona treba naći demokratsku ravnotežu kolektivnog i individualnog, uz obavezno jačanje integriteta...

Možda vas zanima i ovo