Subota, 26 studenoga, 2022

Ovo je povrće koje smanjuje krvni pritisak, pobjeđuje rak i pomaže jetri

Nemojte propustiti

Nutricionisti, baš kao i znanstvenici preporučuju što veću konzumaciju cvekle, a njenim dobrobitima kao da nema kraja. Svako malo stižu nove studije koje otkrivaju za što je sve dobra, piše hrvatski Tportal.

cveklaCvekla ima neobično visoke razine nitrata, koji, kako je pokazalo niz studija, smanjuju krvni pritisak.

Studija provedena u Londonu prije tri godine otkrila je da samo čaša soka od cvekle na dan drastično smanjuje pritisak.

Najnovija studija provedena u Melbourneu dokazala je i da se pritisak znatno snižava već šest sati nakon što ispijete pola litre soka od cvekle. Istraživači su na kraju zaključili da bi se broj smrti zbog kardiovaskularnih oboljenja smanjio za 10 posto kad bi se sok od cvekle počeo konzumirati naveliko.

No, to nije sve. Istraživanja su pokazala da se ispijanjem soka od cvekle povećava izdržljivost, da se njenim konzumiranjem može smanjiti napredovanje demencije te rast tumora. Tačnije, studija koja je provedena u Washingtonu 2011. utvrdila je da je betacyanin iz cvekle smanjio rast tumora prostate i grudi za 12,5 posto,  piše Tportal.

Cvekla blagotvorno djeluje kod bolesti jetre, bolesti pluća, bolesti kože, čišćenja organizma, groznice, jetrenih komplikacija, konstipacije, karcinoma, prehlade, posljedica pušenja, regenerator stanica, trovanje nikotinom, tumora, zatvora i drugih zdravstvenih problema.

Zdravija je tamnije crvena cvekla i ona koja je duguljastog oblika. Nakon dugotrajnog uzimanja cvekle u većim količinama mogu se javiti određeni zdravstveni problemi kao što su težina u želucu i poremećaji varenja.

(Bh-index)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Pucnjava i sukob između krijumčara migranata u selu Horgoš, šest osoba završilo u bolnici

Pripadnici Policijske brigade MUP-a Srbije u petak su, u okviru opsežne akcije započete ranije na sjeveru zemlje, priveli na...

Možda vas zanima i ovo