Utorak, 29 studenoga, 2022

Ovo je prvi grad na svijetu koji je potpuno pokriven 5G mrežom

Autor:seebiz.eu

Nemojte propustiti

Čak 46.000 baznih stanica 5G postavljeno je po gradu, ali iz izjava čelnika nije jasno hoće li signal doista stići do stanovnika na periferiji grada.

Kineski grad Shenzhen često se navodi kao glavna kineska protuteža američkoj Silicijskoj dolini. Ondje se gomilaju obećavajući start-upovi, a istovremeno se tehnologija budućnosti naglo razvija. Između ostalog, Tencent i Huawei imaju sjedište u ovom gradu.

Dok u većini gradova širom svijeta stanovnici i dalje čekaju futurističku mrežu pete generacije, grad Shenzhen je postigao samostalnu pokrivenost 5G mrežom. Gradonačelnik Chen Rugui najavio je da sada svi stanovnici imaju pristup vrlo brzoj mreži 5G.

Shenzhen je tako postao prvi grad na svijetu koji svuda nudi 5G mrežu i ne ovisi samo o prethodnoj 4G mreži, kaže Jia Xingdong, direktor gradskog Ureda za industriju i tehnologiju.

“Shenzhen je grad s najvećim brojem 5G baznih stanica na svijetu, kao i potrebnim terminalima”, dodao je Xingdong.

Čak 46.000 baznih stanica 5G postavljeno je po gradu, ali iz izjava čelnika nije jasno hoće li signal doista stići do stanovnika na periferiji grada.

Ali samostalna 5G mreža ne znači jasnu korist samo za obične korisnike pametnih telefona; prvi oblik 5G mreže još uvijek se temelji na 4G infrastrukturi, ali sada će nuditi nešto brže veze. Nezavisno djelovanje neovisne mreže zahtijeva dodatnu infrastrukturu, što zahtijeva više vremena i dodatnih ulaganja. To je posebno važno prilikom izgradnje pametnih tvornica koje bi se u gradu mogle pojaviti pomalo brzo.

Ako se grad Shenzhen nekada smatrao svjetskom tvornicom, danas je to primarno dom kineskih tehnoloških divova. Tencent, tvrtka za računalne igre, i WeChat, programeri za telekomunikacijske tehnologije Huawei i ZTE, kao i vodeća tvrtka za leteće dronove DJI sa sjedištem su u Shenzhenu. Ovim se svjetskim poznatim tvrtkama pridružuju i manja poduzeća koja računaju na suradnju s tvornicama iz regije.

Izuzetan razvoj regije i poduzetnički potencijal jedan su od glavnih razloga zašto je grad brzo zgrabio ideju o pokrivanju grada neovisnom mrežom 5G. Mreža će već podržati 20 urbanih projekata koji će pokazati uporabnost mreže nove generacije. Projekti su ukupno vrijedni 1,6 milijardi juana (nešto manje od dvjesto milijuna eura), a to uključuje zdravstvenu tehnologiju, industrijski internet, mobilnost i mnoga druga područja.

Brz odgovor na novu tehnologiju također je rezultat potpore kineske vlade koja je razvoj i uporabu mreže 5G stavila u svoje prioritetne nacionalne strateške planove. 5G zaživio je u Kini u studenom prošle godine, a opisan je kao najveća mreža takve vrste na svijetu. Razvoj nije zaustavila ni pandemija, jer su davatelji lokalnih mreža izvršili planove bez odlaganja.

Do sada je pokrivenost 5G mrežom u mnogim kineskim gradovima mrska. U lipnju ove godine u zemlji je ugrađeno 410 tisuća baznih stanica, a plan je do kraja godine dostići pola milijuna.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Njemačkoj nedostaje jako puno radnika, znatno će olakšati useljavanje!

Reforma predviđa i zagarantovani ostanak stranih studenata u Njemačkoj nakon završenog studija ili stručne naobrazbe. Useljavanje bi trebalo biti...

Možda vas zanima i ovo