Ovo je put kafe od planataža širom svijeta do vašeg stola | | Bh-index

Ovo je put kafe od planataža širom svijeta do vašeg stola

Hrana i piće    Datum: 15.06.2019.    
Autor: Redakcija

Foto: PixabayFolija u koju se pakuje kafa ne smije da ima mikroporoznost, što garantuje aromu kafe do krajnjeg roka upotrebe.

Kada otvorimo kesicu i osjetimo zanosan miris pržene i svježe mljevene kafe, možda nismo ni svjesni koji je put i proces proizvodnje ta kafa „preživjela“ da bi prijala našim čulima i da bi uživali u njenom jedinstvenom i mirisu i ukusu. Jer kafa koju mi pijemo je savršena kombinacija dvije najpoznatije sorte kafe Arabica i Robusta.

Profesionalac sa istančanim ukusom ili popularno Cup tester vrši procjenu kvaliteta sirove kafe, te istu degustira i bira najbolja zrna ovogodišnje berbe od navedenih sorti sa plantaža Brazila, Kolumbije, Indije, Kambodže, Laosa, Vijetnama ili Mijanmara. I to je ujedno prva kontrola kafe. Nakon toga kafa se brodovima transportuje u najbližu luku gdje se vrši druga kontrola, a treća kontrola je po dolasku u proizvodni pogon. Transportuje se u vrećama od jute, najčešće u pakovanju od 60 kilograma po vreći.

Foto: Pixabay

Veoma bitan faktor proizvodnje kafe je tehnološka oprema, skadištenje, prženje, mljevenje, te na kraju i pakovanje kafe. A svakako i savršen procenat učešća ove dvije najpoznatije i najkvalitetnije sorte kafe. Tajna savršene šoljice kafe leži u pažnji, stručnosti i posvećenosti kojom se odnosi prema svakom zrnu, u prepoznatljivom mirisu i ukusu i povjerenju potrošača.

Upravo se čita:  "Naučno istraživanje": Bosanci su ćevap preuzeli od Srba a burek od Makedonaca!
Foto: Pixabay

Prženje kafe je prva promjena kafe, jer zeleno zrno dobija drugu boju te naraste i do 100%, i upravo tada nastaju promjene ukusa i arome. Treba biti veliki majstor da se pravilno i pravovremeno završi prženje, jer je to čitav proces raznih elemenata i toplog vazduha. Ono je presudno kako bi se sačuvalo ono najbolje u kafi, jer u slučaju nedovoljno pržene kafe pojavljuje se kiselost. Nakon prženja i mljevenja kafe, veoma bitno je i pravilno pakovanje, jer je upravo kiseonik najveći neprijatelj kafe. Prilikom pakovanja koristi se azot kako bi se izbacio kiseonik, a tako upakovana kafa je bezbjedna punu godinu dana. Ukoliko biste je probali sad ili za godinu dana, ona je potpuno ista. Folija u koju se pakuje kafa ne smije da ima mikroporoznost, što garantuje aromu kafe do krajnjeg roka upotrebe.

Pa tako, kada sljedeći put otvorite kesicu i osjetite zanosni miris vašeg omiljenog napitka u čijem ukusu i mirisu uživaju vaša čula, s pravom možete reći – E to je kafa!


Loading..

Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.