Subota, 31 srpnja, 2021

“Ovo je zastrašivanje”: Milorad Dodik reagovao na pismo ambasadora EU, SAD-a i OSCE-a

Nemojte propustiti

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik danas je u Banjaluci novinarima pročitao zaključke Izvršnog komiteta ove stranke.

– Predali smo prijedlog zakona o eliminaciji stranih sudija iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i očekujem da će kroz parlamentarnu proceduru biti vođena rasprava o ovom prijedlogu zakona.

– Izvršni komitet SNSD-a odbacuje Prijedlog zakona o VSTV-u kao dokaz realizacije zaključaka sa sjednice SDA od prije nekoliko dana i zadužujemo svoje delegate i funkcionere da odbiju taj zakon na Domu naroda.

– Izvršni komitet SNSD-a zadužuje svoje funkcionere da na najširoj osnovi razgovaraju sa svim predstavnicima međunarodne zajednice kako bi istakli argumente vezano za aktuelnu situaciju u Republici Srpskoj.

– SNSD će učinit sve da se nastavi sa dijalogom sa svim narodima.

– SNSD odbacuje 1. mart kao lažnu predstavu o prazniku o Bosni i Hercegovini. Smatramo da je to još jedna u nizu majorizacija i neprimjereno je prisustvo stranih ambasadora na toj kvazimanifestaciji.

– Izvršni komitet SNSD-a odbacuje kao pritisak pismo koje su ambasadori EU, SAD-a i OSCE-a uputili srpskim zvaničnicima u institucijama BiH. Smatramo da je to neprimjereno ponašanje i miješanje u unutrašnje stvari zemlje i tražit ćemo objašnjenje od njihovih centrala. Ovo je zastrašivanje. Nikada nisu reagovali na ovakav način kada su se sastajali Bošnjaci.

– Glasanje PDP-a i SNSD-a o Prijedlogu zakona o VSTV-u je primjer izdaje zaključaka NSRS-a. Oni odbacuju srpsko jedinstvo. Oni su radna jedinica SDA u RS-u.

– Izvršni komitet SNSD-a prihvata prijedlog saradnje sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem.

– Izvršni komitet traži da se usvoji novi Poslovnik u NSRS-u nakon što je urušen ugled Skupštine ponašanjem pojedinih opozicionih poslanika.

– Izvršni komitet SNSD-a je osudio prijetnje Valentina Inzka i smatramo da je to još jedan dokaz da on radi za interes bošnjačkih političara. Visoki predstavnik krši Aneks 10.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Možda vas zanima i ovo