Srijeda, 23 lipnja, 2021

Ovo ministra Šeranića najviše brine: Evo koliko je djece zaraženo u Republici Srpskoj i u kakvom su stanju…

Nemojte propustiti

Šeranić upozorava da niko nije imun od virusa, bez obzira u kojoj je dobi, pa je u bolnici u Banjoj Luci bilo slučajeva da su preminule osobe srednje životne dobi, koje nisu imale druge teške bolesti

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) Alen Šeranić potvrdio je danas da je u tom bh.entitetu koronavirusom do sada bilo zaraženo 16 osoba mlađih od 15 godina, što čini tri posto od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19.

– Dobro je da djeca koja su bila zaražena nisu imala nikakvih lakše ili srednje teške simptome – precizirao je Šeranić.

Od 15 do 29 godina u RS-u je 67 ili 13 posto pozitivnih na virus korona, od 30 do 64 godine zaražena su 323 osobe ili 65 procenata, a od 65 godina do 74 njih 11 posto ili 54 osobe, a iznad 75 godina pozitivnih je 40 osoba ili osam posto.

Posjetio je da nema jednog lijeka koji liječi virusnu upalu pluća izazvanu COVID-19, koji je još uvijek nepoznanica.

Krenulo se, kaže, u terapiju podrške organizmu da se bori protiv upale koju izaziva taj virus, a došlo se do različitih vrsta malaričnih, antivirusnih lijekova, koji se moraju prilagoditi kliničkoj slici kako bi se pomoglo pacijentu.

Upozorio je da niko nije imun od virusa, bez obzira u kojoj je dobi, pa je u bolnici u Banjoj Luci bilo slučajeva da su preminule osobe srednje životne dobi, koje nisu imale druge teške bolesti.

– Javnost mora da zna da su veoma teške virusne upale pluća, koje nastaju kao posljedica zaraze koronavirusa, posebno kod ljudi kojima je neophodan respirator, i da tkivo pluća u potpunosti biva onesposobljeno. Mehanička ventilacija pomaže organizmu da se izbori – pojasnio je on.

Šeranić je rekao da je zadovoljan načinom na koji Univerzitetski klinički centar Banja Luka zbrinjavanja pacijente oboljele od koronavirusa.

U RS-u na koronavirus je pozitivno 528 osoba, oporavljenih je 251, a umrlih 16.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Draško Stanivuković: Benjamina Karić je svojim dolaskom pokazala koliko cijeni Banja Luku

Stanivuković je na svojoj Facebook stranici napisao da su pokazali sve ljepote Banja Luke. Gradonačelnica Sarajeva i gradonačelnik Banje Luke,...

Možda vas zanima i ovo