Četvrtak, 7 srpnja, 2022

Ovo nije dobra vijest za Bosance i Hercegovce: Evo šta će biti potrebno za putovanja u Europske unije

Nemojte propustiti

Radnici u oblastima pomorstva, transporta i graničnih službi će biti izuzeti ovog pravila, a njima će biti dovoljan brzi antigenski test.

Zemlje članice Evropske unije (EU) odlučile su tražiti negativan test na svim putovanjima u EU iz trećih zemalja.

U saopćenju iz Vijeća EU-a navedeno je da su se zemlje članice složile oko nove preporuke o ograničenjima putovanja za borbu protiv virusa korona.

U skladu s tim, države članice tražit će negativan test na virus korona ne stariji od 72 sata na svim obaveznim ili neobaveznim putovanjima izvan EU-a.

Radnici u oblastima pomorstva, transporta i graničnih službi će biti izuzeti ovog pravila, a njima će biti dovoljan brzi antigenski test.

Uz to, zemlje EU moći će zatražiti do 14 dana karantina i dodatna ispitivanja u vezi s kovid-19, što se naročito odnosi na zemlje u kojima su otkriveni novi sojevi virusa.

Također su utvrđeni uvjeti pod kojima se mogu ukinuti ograničenja za neobavezna putovanja u EU.

Da bi se ukinulo ograničenje broj novih slučajeva KOVID-19 u posljednjih 14 dana u toj zemlji treba biti manji od 25 na 100.000 ljudi, u posljednjih sedam dana na 100.000 ljudi treba biti najmanje 300 testiranih, a procenat pozitivnih na virus u posljednjih 7 dana mora biti manji od četiri posto, te da u toj zemlji nisu otkriveni novi sojevi korone.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ustavni sud BiH suspenduje Zakon o lijekovima RS -a, konačna odluka u septembru

Iako je 28. juna Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS formalno stupio na snagu, on se, nakon odluke...

Možda vas zanima i ovo