Ponedjeljak, 25 siječnja, 2021

Ovo niko nije očekivao: Trump povukao posljednji potez očajnika i sve iznenadio

Nemojte propustiti

Christian Schwarz Schilling poručuje: Njemačka preuzima inicijativu u BiH, konačno!

Njemačka je 20. januara i službeno objavila kandidaturu bivšeg ministra poljoprivrede Christiana Schmidta za visokog predstavnika u BiH. Konačno!,...

U potrazi za dobrim vijestima: Federalni krizni štab mogao bi ublažiti mjere, razmatra se mogućnost popuštanja epidemioloških mjera u narednom periodu

U Kriznom štabu Federalnog ministarstva zdravstva trenutno se razmatra mogućnost popuštanja epidemioloških mjera u narednom periodu. Kako se saznaje od...

CIK jednoglasno pozvao Tužiteljstvo BiH: Pokrenite postupak protiv Milorada Dodika

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik u dva navrata je brutalno vrijeđao članicu Centralne izborne komisije BiH,...

Doktor Šeranić: Vakcina ne štiti od zaraze, u planu je otvaranje vakcinalnih punktova

Da bi se postigla neophodna masovna imunizacija, kaže Šeranić, međunarodne organizacije preporučuju da je u prvom turnusu potrebno vakcinisati...

Američki predsjednik Donald Trump u utorak će se prvi put pojaviti u javnosti nakon što su njegove pristalice upale u Kapitol te će u Alamu u Teksasu pregledati zaštitni znak svoga mandata, zid na granici sa Meksikom.

Trumpa su na taj put potaknuli saradnici smatrajući da bi trebao učestvovati samo na događajima koji podsjećaju na ostavštinu njegovog mandata.

Posljednja dva mjeseca potrošio je na neplodne pokušaje obaranja rezultata predsjedničkih izbora 3. novembra, na kojima je pobijedio Joe Biden.

Ogorčen i nervozan manje od sedmice dana prije nego što preda vlast Bidenu, Trump je u Bijeloj kući sa šačicom bliskih saradnika izoliran od srijede, kada su njegovi sljedbenici nasilno upali u zgradu parlamenta. U nemirima je život izgubilo šestero ljudi.

Bijela kuća saopćila je da u posjeti Alamu nema nikakve simbolike. Misija Alamo u San Antoniju bila je poprište slavne bitke iz 1836. kada su Teksašane porazile meksičke snage.

Trump je obećao da će na svoj način zaustaviti ilegalne prelaske granice najavivši još 2016. da će to učiniti podizanjem zida na granici.

Portparol Bijele kuće rekao je da je cilj posjete obilježiti “završetak gradnje 644 kilometra zida i napore njegove administracije da se reformira propali imigracijski sistem”.

Na puno mjesta duž ta 644 kilometra još traje gradnja, i to na mjestima na kojima su dijelove strukture podigle bivše administracije.

Očekuje se da će Trump tu dati izjavu o tome šta je sve učinio u vezi s ilegalnom imigracijom.

Demokarati ga žele opozvati

Predsjednik na odlasku suočen je sa zahtjevima demokrata i dijela republikanaca u Kongresu da odstupi s funkcije.

Predsjednica Kongresa Nancy Pelosi želi ga opozvati, a neki zastupnici traže od potpredsjednika Mikea Pencea da za smjenu Trumpa iskoristi 25. amandman američkog Ustava.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Izetbegović: Navikao sam da srbijanski i političari iz RS-a namjerno izvrću i pogrešno tumače moje izjave kako bi me predstavili kao “neprijatelja srpskog naroda”

Nakon velikog broja reakcija koje su pristigle mahom iz manjeg bh. entiteta Republika Srpska nakon gostovanja u "Dnevniku" Federalne...

Možda vas zanima i ovo