Ponedjeljak, 12 travnja, 2021

Ovo se Čoviću neće svidjeti: “Stvaranje trećeg entiteta postojećoj FBiH i RS iz naše perspektive ne bi trebao trebao biti cilj reformskih napora”

Nemojte propustiti

– Naš stav je da je reforma nužna, posebno u pogledu provedbe presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci iz 2009. godine kroz prilagodbu pravne osnove kako bi se eliminirala postojeća diskriminacija.

U zajedničkoj analizi za EUobserver Toby Vogel i Bodo Weber analizirali su politiku šefa delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johanna Sattlera i ostatka međunarodne zajednice u vezi s reformom Izbornog zakona.

No, zanimljivo je kako je ovo pitanje izazvalo i reakcije Savezne vlade Njemačke, njenog glavnog izvršnog tijela, u vidu otvorenog pisma u kojem jasno naglašavaju kako bi prema njihovom viđenju trebalo reformirati izborno zakonodavstvo u našoj zemlji.

Savezna vlada, kako su naveli, pomno prati raspravu o reformi izbornog zakonodavstva u BiH.

– Naš stav je da je reforma nužna, posebno u pogledu provedbe presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci iz 2009. godine kroz prilagodbu pravne osnove kako bi se eliminirala postojeća diskriminacija. Reforma Izbornog zakona dio je temeljnih prioriteta za BiH koje je Evropska unija formulirala 2019. godine. Savezna vlada će nastaviti pažljivo pratiti raspravu o reformi Izbornog zakona i posebno naglašavati potrebu provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava, istakli su.

Savezna vlada, dodaju, je predana teritorijalnom integritetu BiH sa svojim postojećim entitetima.

– Pored toga, stvaranje trećeg entiteta postojećoj Federaciji BiH i Republici Srpskoj iz naše perspektive ne bi trebao biti cilj reformskih napora. Savezna vlada podržava promicanje civilnog društva i nada se da će se nadvladati podjela po etničkim linijama, njihov je zaključak.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Prstići mog sina su u ranama” Oglasila se majka dječaka kome nisu htjeli dati čokoladicu kad mu je pozlilo zbog dijabetesa

SRBIJA – Htjela sam samo da podignem svijest, da ljudi čuju, prstići mog sina su u ranama, sva djeca...

Možda vas zanima i ovo