Nedjelja, 24 siječnja, 2021

Ovo su četiri manje poznata simptoma korone koja ne treba ignorirati

Nemojte propustiti

Stiglo upozorenje: “Dijaspora je jedan veliki kapital i bogatstvo kojeg se Bosna i Hercegovina ne smije tako lako odreći”

"Dijaspora je jedan veliki kapital i bogatstvo kojeg se Bosna i Hercegovina ne smije tako lako odreći", kazao je...

Sjećate li se “kioska od 253.000 KM”? Evo koliko ustvari košta: Muzur objavio nalaz vještaka, vrijednost čak 10 puta manja!

Predsjednik turističke zajednice KS Nermin Muzur podsjetio je na ovaj slučaj i objavio nalaz vještaka građevinske struke kao dokaz...

Ostvaruju se najcrnji snovi Dragana Čovića: Domovinski pokret Miroslava Škore osnovao stranku u BiH, žele biti prva opcija Hrvatima, čeka se Diana Zelenika

Sjedište novoosnovane stranke je u Livnu, a time su, kaže Slavko Andačić, željeli poslati znakovitu poruku, jer je taj...

Meteorolog Face TV-a Nedim Sladić objavio novu prognozu vremena koja se mnogima neće dopasti: Zima se ponovo vraća

Meteorolog Face TV Nedim Sladić navodi da večeras dolazi do produbljivanja visinske doline nad Đenovskim zaljevom s kojim će...

Još jedan od čestih simptoma koji se javljaju prije zvaničnih jeste umor. Izvještaj iz časopisa Journal of the American Medical Association kaže da je 44 posto hospitaliziranih pacijenata u Americi prije svih simptoma iskusilo umor.

COVID ima brojne simptome, ali pored zvaničnih koji su poteškoće u disanju, suh kašalj i visoka temperatura, postoje i simptomi koji se javljaju često, a koje mnogi ignoriraju jer ih ne dovode u vezu sa koronavirusom.

Britanski The Sun donosi spisak četiri simptoma koja, kažu stručnjaci, nikako ne treba ignorirati.

Bol u stomaku

Iako se stomačni problemi češće vezuju za noroviruse, ispostavilo se da postoji i ozbiljan broj pacijenata sa koronavirusom koji su prije svih ostalih simptoma osjetili bol u stomaku. O tome je objavljen i tekst u naučnom časopisu American Journal of Gastroenterology, gdje se primjećuje da su brojni ljudi koji su prije svih ostalih simptoma osjetili smetnje u sistemu za varenje, najčešće u formi dijareje.

Vršeno je i istraživanje 204 pacijenata iz Kine, tačnije iz provincije Hubei. Tu se pokazalo da je 48 posto ispitanika u bolnicu došlo sa simptomima poput dijareje, povraćanja i bolova u stomaku, da bi se kasnije ispostavilo da boluju od COVID-19.

Britanski mediji su u prvom talasu pandemije pisali o Isli Haslam (29) koja je bila zaražena COVID-om, a upravo su joj stomačni problemi bili najveći simptomi.

Ryan Wan Vaterschoot

Ona je tada u razgovoru za The Sun pričala da se ujutro probudila sa stomačnim problemima, ali je vjerovala da je to rezultat mahunarki koje je večerala. Međutim, sutradan je osjetila bolno grlo i iscrpljenost, a onda su počeli da se ispoljavaju i ostali, poznatiji simptomi COVID-a.

Očne infekcije

Još na početku pandemije pisalo se o konjuktivitisu kao mogućem signalu da je čovjek zaražen. Britanska asocijacija otorinolaringologa takođe je izdala saopćenje da bi infekcija očiju mogla da bude simptom.

“Dokazi iz drugih zemalja ukazuju na to da je ulazna tačka virusa često u očima, nosu i grlu”, stoji u saopćenju, a naučnici vjeruju da je gubitak čula ukusa i mirisa posljedica toga što virus uništava ove ćelije kada uđe kroz nos i grlo. To dalje sugerira da, ukoliko je virusu ulazna tačka oko, prvi simptom će najvjerovatnije biti infekcija očiju.

Ryan Wan Vaterschoot (28) među prvim simptomima imao je gubitak čula mirisa i ukusa. Međutim, za par dana stanje mu se naglo pogoršalo, te je hospitaliziran i pet dana je proveo na mehaničkoj ventilaciji. Na svu sreću, uspješno se oporavio, prenosi Blic.rs

Mentalni zamor

Mentalna magla ili mentalni zamor je još jedan od čestih simptoma COVID-a, koji se često koristi kao indikator da postoji velika mogućnost infekcije. Tako Tea Jordan (50) za Daily Mail nakon preležanog COVID-a kaže da je njena infekcija počela tupom glavoboljom.

“Osjećala sam se iznureno i iscrpljeno, jedva sam se vukla. Nisam imala ni temperaturu ni kašalj, ali sam imala nekakav osjećaj da mi je nešto na plućima, kao da sam udahnula talk. Osjećala sam i mentalni zamor. Nisam mogla ni o čemu da razmišljam, željela sam samo da spavam”, kaže ona za Daily Mail.

Umor

Još jedan od čestih simptoma koji se javljaju prije zvaničnih jeste umor. Izvještaj iz časopisa Journal of the American Medical Association kaže da je 44 posto hospitaliziranih pacijenata u Americi prije svih simptoma iskusilo umor.

Kyara Digalorenzo (25) iz Italije tako je opisala svoj slučaj infekcije iz marta. Kaže da je sve počelo strašnim umorom i temperaturom. Mislila je u početku da je u pitanju grip, a onda je počelo da je steže u grudima.

Nakon toga, osjetila je simptome poput gubitka čula ukusa i mirisa, ali ističe i da joj je prvi signal da nešto nije u redu bio upravo taj strahovit umor.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dodik ponovo o članici CIK-a i njenom prezimenu: “Bila je udata za Bošnjaka, zadržala prezime…”

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik danas je na pitanje novinara da li se kaje zbog riječi koje je izgovorio na...

Možda vas zanima i ovo