Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Ovo su dijelovi Sarajeva koje trebate izbjegavati ako volite svoj automobil

Nemojte propustiti

Sarajevo se, nažalost, može “pohvaliti stručnjacima” kojima je ukrasti automobil isto što i poštenom čovjeku otići u prodavnicu.

Broj tih “stručnjaka” raste iz dana u dan, a zahvaljujući tome u crnoj hronici skoro svakodnevno čitamo o skupocjenim vozilima koje vlasnici ostave na parkingu dok rješavaju obaveze, ne sluteći da svog motornog ljubimca neće zateći tamo gdje su ga i ostavili. Samo mali broj tih vozila bude pronađen i vraćen vlasniku, piše portal source.ba, pozivajući se na podatke iz MUP-a KS.

A sad slijedi važno upozorenje – ukoliko vozite automobil marke Volkswagen, Audi, BMW, ili pak Škodu ili Mercedes, izbjegavajte, ukoliko je to moguće, naselja Novo Sarajevo i Novi Grad jer su upravo te marke automobila, prema podacima MUP-a KS, najdraže lopovima u Sarajevu koji svoje “vještine” najviše vole demonstrirati upravo u spomenutim naseljima.

“U vremenskom periodu januar/juni 2013. godine, na području KS otuđeno je ukupno 331 putničko vozilo, što je devet vozila ili 2,6 posto manje u odnosu na isti period 2012. godine. U istom periodu pronađeno je i vraćeno 106 vozila”, rekao je za Source.ba Irfan Nefić.

Od tog broja, MUP KS je pronašao 47 vozila, MUP RS-a devet, a ostala ministarstva unutrašnjih poslova pronašla su devet ukradenih automobila. Uz novčanu naknadu vraćeno je šest vozila, a vlasnici su pronašli 35 vozila.

“U Novom Sarajevu otuđeno je 95 vozila, u Novom Gradu dva vozila manje, odnosno 93, dok je u Centru i Starom Gradu otuđeno 67 automobila, a na Ilidži i u Hadžićima 63. Najmanje vozila otuđeno je u Ilijašu i Vogošći – 13”, kazao je Nefić.

Tužilaštvu KS podneseni su službeni izvještaji protiv 61 osobe, što je 23 osobe više nego u periodu prošle godine. Naš sagovornik ističe da je, kad je u pitanju krađa automobila, u 33 slučaja riječ o povratnicima, koji čine čak 54,1 posto od ukupnog broja prijavljenih.

Dakle, ukoliko vozite neki od skupocjenih automobila koji su u vrhu liste želja lopova, potrudite se da izbjegavate naselja u blizini entitetske linije jer je poznato da su ti dijelovi grada najkritičniji zbog toga što bijeg u drugi entitet znači veću sigurnost i vjerovatnost da lopovi neće biti uhvaćeni.

Osim toga, nije isključeno da ukoliko vozilo ili njegovi dijelovi budu pronađeni na nekom otpadu, vi nećete saznati za to, kao što je bio slučaj u Grudama gdje je FUP još 2007. na autootpadu Mate Šimića pronašao 87 vozila, cijelih ili u dijelovima, a vlasnici nikad nisu obaviješteni o tome, čak štaviše, sud u Širokom Brijegu presudio je da ostaci pronađenih vozila budu vraćeni na Šimićev autootpad.

20130823-auto-otpad

(Source.ba)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo