Subota, 16 listopada, 2021

Ova pića nisu dobra za vaše zdravlje: Kofeinski napici, obična voda s aromom…

Nemojte propustiti

Više od 30 posto kalorija na dan unosimo raznim napicima, a dok neka poput čaja i kafe mogu imati blagotvoran učinak na zdravlje, druga obiluju štetnim sastojcima, aditivima i konzervansima koji štete organizmu i debljaju, upozoravaju nutricionisti.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Jedno od njih je popularni juice, sok od voća koji najčešće sadrži više šećera i umjetnih aroma nego soka pravog voća, a jedna čaša soka često sadrži više kalorija nego porcija kolača.

Kofeinski napici

Mogu sadržavati i do 800 kalorija te 170 grama šećera, a krcati su kofeinom koji u prevelikim količinama može uzrokovati tjeskobu te srčanu aritmiju.

Vode s okusima

Iako navode da sadrže vitamine i minerale kao i da su “light” te ne sadrže dodani šećer, vode s umjetnim aromama sadrže velike količine umjetnih zaslađivača, koji otvaraju apetit i potiču osjećaj gladi.

Gazirana mineralna voda

Iako zdrava u umjerenim količinama, prekomjerno pijenje mineralne vode može izazvat oštećenje bubrega zbog velikog udjela natrija.

Energetska pića

Osim što sadrže velike doze šećera i kofeina, dokazano je da učestalo pijenje energetskih pića povećava rizik od hipertenzije.

Žestoka pića

Za razliku od vina i piva, žestoka alkoholna pića sadrže i trostruko više šećera, zbog čega povećavaju rizik od pretilosti kao i srčanih oboljenja.

Sportska pića i shakeovi

Razni sokovi obogaćeni dodatkom minerala i elektrolita dobra su nadopuna nakon treninga u kojem je izgubljeno puno tekućine, no sadrže velike količine šećera i konzervansa te ih se ne preporučuje piti svakodnevno.

(24sata.hr)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vasković “masakrirao” Dodika: Gori si od svake pandemije, najveće si prokletstvo srpskog naroda u posljednjih 100 godina

- Ti si najveći neprijatelj Srba; Neprijatelj No 1! Gori od svakog srpskog neprijatelja u zadnjih 100 godina. Ti...

Možda vas zanima i ovo