Subota, 27 veljače, 2021

Ovo su simptomi novog soja virusa i redoslijed javljanja? – Stigao je u region

Nemojte propustiti

SDA razočarana potezom stranaca u vezi Srebrenice

SDA smatra razočaravajućom poruku koje su ambasadori Kvinte, Delegacija EU i OSCE poslali preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici odbijajući...

Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu produžen pritvor za dva mjeseca

Tužilac Hasanspahić je obećao i proširenje istrage na bar još tri osobe do čega je djelimično i došlo s...

Rastezljiva pravda za sudije i tužioce u Bosni i Hercegovini

U posljednje četiri godine disciplinske komisije VSTV-a BiH oslobodile su odgovornosti 12 sudija i tužilaca nakon provedenog disciplinskog postupka,...

KCUS objavio nove rezultate testiranja na koronavirus, Izetbegović uputila molbu građanima

Direktorica KCUS-a je jutros potvrdila da su uposlenici te zdravstvene ustanove izolovali novi soj virusa, takozvani “britanski soj”. Klinički centar...

Novi soj koronavirusa prvi put je otkriven u septembru u Velikoj Britaniji, a već u novembru je oko četvrtina slučajeva u Londonu bila ova nova varijacija.

Članovi Kriznog štaba Srbije i vodeći epidemiolozi smatraju da je britanski soj koronavirusa stigao u Srbiju. Potvrda je stigla i sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

-Na Institutu za mikrobiologiju i imunologiji Medicinskog fakulteta u Beogradu ovog vikenda izolovan je britanski soj koronavirusa u Srbiji, izjavila je prof. dr. Tanja Jovanović koja je u timu istraživača koji sekvenciraju genom koronavirusa u Srbiji.

Poznato je i kako je britanski soj korona virusa stigao u Srbiju: donijela ga je jedna putnica iz Londona, koja je bila negativna na PCR testu. Ona je imala lakše simptome, a njen suprug teže – obostranu upalu pluća.

Novi soj koronavirusa prvi put je otkriven u septembru u Velikoj Britaniji, a već u novembru je oko četvrtina slučajeva u Londonu bila ova nova varijacija.

Član Kriznog štaba Srbije, virusolog Tanja Jovanović objasnila je da su se u slučaju novog soja mutacije akumulirale u okviru jednog virusnog izolata.

-Sve mutacije koje se nalaze u britanskom soju nalaze se i u našim izolatima i u izolatima cijelog svijeta, ali samo kao pojedinačne mutacije. Ono što je novo u britanskom soju jeste da su se mutacije akumulirale u okviru jednog virusnog izolata, objasnila je Jovanović.

Navela je da novi soj vodi porijeklo od infekcije imuno kopromitovanih osoba koje su imale infekciju duže od osam sedmica, kada je u samom organizmu čovjeka došlo do pojave pojedinačnih mutacija.

-Pošto su ti pacijenti bili imuno kompromitovani, bili su pod selektivnim pritiskom terapije i terapija koja se primjenjivala u liječenju takvih bolesnika uticala je na izmjenu karakteristika virusa, objasnila je Jovanović, prenosi BL portal.

Naučnici iz Sjedinjenih Američkih Država su identifikovali redosljed simptoma i kako se oni razvijaju.

Naučnici su analizirali stope incidencije simptoma koje je prikupila Svjetska zdravstvena organizacija od preko 55.000 potvrđenih slučajeva COVID-19.

Njihovi nalazi ukazuju da simptomi idu ovim redom:

Groznica
Kašalj i bolovi u mišićima
Mučnina i povraćanje
Dijareja

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Restrikcije u Njemačkoj ostaju na snazi: Sjedenje u baštama kafića početkom aprila

Njemački ministar ekonomije Peter Altmajer izjavio je danas da je uvjeren da bi restoranima uskoro moglo da se dozvoli...

Možda vas zanima i ovo