Četvrtak, 20 siječnja, 2022

Ovo su simptomi omikrona: Razlikuju se od delta soja

Nemojte propustiti

Naučnici su izrazili zabrinutost zbog lakog širenja omikron soja i sposobnosti da izbjegne imunitet od cjepiva i prethodnih infekcija.

Za razliku od ostalih sojeva, zaraza omikronom ne uzrokuje gubitak okusa i mirisa, objasnila je Angelique Coetzee i istaknula da su simptomi blagi te da se pacijenti mogu liječiti i doma

Omikron varijanta covida-19 nosi vrlo visok globalni rizik, upozorila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija, proširit će se svijetom, a porast zaraženih mogao bi ostaviti teške posljedice.

Novi soj prvi je put otkriven u Južnoj Africi, 25. studenog, a Angelique Coetzee, direktorica odbora Južnoafričke liječničke udruge, rekla je da se simptomi pacijenata zaraženih omikron sojem razlikuju od onih koji su zaraženi delta sojem, javlja Mirror.

Omikron ili B.1.1.529 mutirani je soj koronavirusa s prkeo 50 genetskih mutacija, od kojih je preko 30 mutacija šiljastog proteina.

Naučnici su izrazili zabrinutost zbog lakog širenja omikron soja i sposobnosti da izbjegne imunitet od cjepiva i prethodnih infekcija.

Simptomi koji su pacijenti imali bili su blaži.

Coetzee je za BBC objasnila da su pacijenti bili jako umorni i s bolovima u mišićima, s bolom u grlom i kašljem.

Za razliku od ostalih sojeva, zaraza omikronom ne uzrokuje gubitak okusa i mirisa.

Stariji necijepljeni ljudi jedina su briga, kaže i dodaje da će lako oboljeti.

Više s weba

Izdvajamo

CIK će opet od Ministarstva finansija BiH tražiti novac za izbore

Centralna izborna komisija BiH ovim putem želi informirati javnost u Bosni i Hercegovini da Ministarstvo finansija i trezora BiH...

Možda vas zanima i ovo