Subota, 24 rujna, 2022

Ovo su simptomi zbog kojih se nakon vakcinacije AstraZenecom odmah treba javiti ljekaru

Autor:Redakcija

Nemojte propustiti

EMA je objavila i popis simptoma za koje treba odmah potražiti hitnu medicinsku pomoć ako se pojave unutar par sedmica od vakcinacije

Odbor za procjenu rizika Evropske agencije za lijekove zaključio je jučer da je vakcina AstraZenece sigurna i efikasna i da koristi nadilaze rizike. No, istaknuto je i to da su prijavljeni neki rijetki poremećaji kod kojih još uvijek ne mogu isključiti vezu s AstraZenecinom vakcinom.

– Ima nekih nesigurnosti. Viđali smo neke vrlo rijetke slučajeve koji opisuju specifične neobične slučajeve kombinacije tromboze, trombocitopenije i krvarenja. U nekoliko slučajeva mali ugrušci su se javili u krvnim žilama u prvih 7 do 14 dana nakon vakcinacije. To je stanje zvano diseminirana intravaskularna koagulacija. U nekoliko slučajeva vidjeli smo i ugruške u krvnim žilama koji izvlače krv iz mozga. To je stanje poznato kao cerebralna tromboza venskih sinusa, rekla je izvršna direktorica Evropske agencije za lijekove Emer Cooke.

EMA je objavila i popis simptoma za koje treba odmah potražiti hitnu medicinsku pomoć ako se pojave unutar par sedmica od vakcinacije:

kratak dah
bol u grudima ili stomaku
otekline ili osjećaj hladnoće u ruci ili nozi
jaka glavobolja ili zamućen vid nakon vakcine
krvarenje koje ne prestaje
više malih modrica, crvenih ili ljubičastih, ili krvnih plikova
Ističe se i to da ljekarima treba napomenuti informaciju o nedavnoj vakcinaciji.

Kompletne zaključke o bezbjednosti vakcine AstraZeneca i savjetima možete pronaći na sajtu EMA-e.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Arifagić i Hadžikadić održali tribinu u Banjaluci!

Sinoć je u punoj sali hotela Jelena u Banjaluci održana javna tribina i predstavljanje kandidata koalicije “Za državu BiH”...

Možda vas zanima i ovo