Srijeda, 20 listopada, 2021

Ovo su uslovi za ulazak u Hrvatsku od 1. jula

Nemojte propustiti

Republika Hrvatska nakon 1. jula 2013. godine postaje punopravna članica Evropske Unije te se u skladu s tim prilagođavaju i uslovi za ulazak stranih državljana u ovu zemlju pa tako i državljana Bosne i Hercegovine, saopćeno je danas iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

“Kako su se u javnosti pojavile različite informacije o važećim propisima i njihovoj primjeni prilikom prelaska granice s Republikom Hrvatskom, s ciljem potpunijeg informiranja naših građana, podsjećamo na neke od najčešće komentiranih propisa koji se već primjenjuju ili će se početi primjenjivati od 1. jula 2013. godine.

Republika Hrvatska od 1. jula 2013. godine počinje primjenjivati pravila Šengenskog sporazuma.

Prema odredbama šengenske pravne stečevine, državljani tzv. trećih zemalja prilikom ulaska na teritorij članica EU moraju imati važeću putnu ispravu radi unosa evidencijskih pečata pri prelasku vanjskih granica EU.

Budući da je Bosna i Hercegovina u kategoriji zemalja čijim državljanima nije potrebna viza za ulazak u države članice EU ako su nositelji biometrijskih pasoša, Republika Hrvatska od 1. jula 2013. godine neće zahtijevati vize za BiH državljane ukoliko te osobe posjeduju biometrijski pasoš.

Državljani Bosne i Hercegovine koji su nosioci pasoša koji ne sadrži biometrijske podatke moraju prije prelaska granice s Republikom Hrvatskom imati obezbijeđenu vizu za ulazak u zemlje članice Šengenskog sporazuma.

Ostaje na snazi važeća regulativa koja propisuje da maloljetna djeca koja putuju u pratnji jednog roditelja, osim pasoša moraju imati pisanu saglasnost drugog roditelja, a ona koja putuju u pratnji tzv. trećih osoba, moraju imati pisanu saglasnost oba roditelja”., citat je iz saopćenja Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Na snazi ostaje nacionalna regulativa Republike Hrvatske koja propisuje visinu novčanih sredstava potrebnih strancu za uzdržavanje tokom boravka u Hrvatskoj, navedeno je takpđer.

Tokom kratkotrajnog boravka (do 3 mjeseca), visina sredstava potrebnih strancu za uzdržavanje propisana je člankom 12., stavcima 2., 3. i 4. Uredbe o viznom sustavu (Narodne novine br. 54/2012) i iznosi protuvrijednost 100 € po danu predviđenog boravka u Republici Hrvatskoj.

Ako stranac ima ovjereno garantno pismo fizičke ili pravne osobe iz Republike Hrvatske, dokaz o uplaćenom turističkom aranžmanu ili sličnu ispravu, dužan je predočiti dokaz o posjedovanju sredstava u protuvrijednosti 50 eura po danu predviđenog boravka u Republici Hrvatskoj.

Unošenje gotovih lijekova za lične potrebe putnika moguće je u količinama potrebnim najviše za liječenje do mjesec dana (uz uvjet da su odobreni od nadležnih tijela zemlje proizvođača) i to uz posjedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije (prijepisa istorije bolesti, potvrde ljekara).

Unošenje lijekova koji sadrže opojnu drogu, također za lične potrebe putnika, moguće je u količini potrebnoj za liječenje do najviše pet dana, i to također uz posjedovanje medicinske dokumentacije iz koje proizlazi neophodnost uzimanja lijeka (kopije recepta za lijek, kopije istorije bolesti ili ovjerene ljekarske potvrde).

Ukoliko se radi o osobama koje su na supstitucijskoj terapiji bolesti ovisnosti odnosno terapiji malignih bolesti, količina lijeka može biti za 15 dana lične upotrebe.

Preko graničnih prijelaza mogu se unijeti razumne količine hrane, koje upućuju da se radi o količinama za lične potrebe putnika i njegove obitelji, kao hljeba, kolača, čokolade i konditorskih proizvoda, dodataka hrani, tjestenine, juha i začina te drugih prehrambenih proizvoda koji ne sadržavaju svježe ili prerađeno meso i proizvode od mlijeka ili riba. Ostali proizvodi podliježu kontroli i moraju posjedovati odgovarajuće certifikate.

U putničkom prometu fizičkih osoba, ličnim prtljagom putnika, odnosno predmetima u njemu, smatraju se odjeća, obuća, higijenske potrepštine te druga roba (osobni nakit, foto aparati i kamere, laptopi i drugi mobilni električni uređaji, sportska oprema, predmeti za razonodu, u razumnoj količini, koji su putniku potrebni za vrijeme privremenog boravka, navedeno je u saopćenju.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sine, pazi šta sanjaš! Svetlana Cenić objasnila Dodiku šta sve piše u “izvornom Dejtonu”

Izvorni Dejton? Kako ga nazivaju. Pa, sine, pazi šta sanjaš. Da krenem redom samo nekoliko stvari - piše Cenić Nadležnost...

Možda vas zanima i ovo