Srijeda, 28 srpnja, 2021

Ovo su znakovi dijabetesa koje ne smijete ignorirati

Nemojte propustiti

Pacijenti oboljeli od dijabetesa imaju veći rizik od razvoja bolesti srca i krvnih žila. Ova nimalo naivna bolest posljednjih godina uzela je maha, a procjenjuje se da u svijetu više od 146 milijuna ljudi boluje od dijabetesa.

Dijabetes ili šećerna bolest ispoljava se na različite načine, a poslije dvadesete godine života može se naglo razviti što može biti veoma opasno.

Ukoliko primjetite neke od ovih simptoma, trebali bi se javiti liječniku.

Ekstremna žeđ

Spada u klasične simptome dijabetesa, a ovaj simptom se javlja uslijed nakupljenog šećera u krvi, a bubrezi su prinuđeni da rade više kako bi ga filtrirali i apsorbirali. Višak šećera se izlučuje kroz urin, što izaziva češće mokrenje a potom i dehidraciju.

Umor

Velika iscrpljenost i osjećaj da nikada niste naspavani također spada u jedan od simptoma dijabetesa. Ukoliko spavate manje od šest sati, imate veće šanse da obolite od dijabetesa. Ukoliko se otkrije da imate pred-dijabetes bolest bi se promjenom načina života mogla spriječiti.

Osjetljive desni

Šećerna bolest slabi imuni sustav, kao i sposobnost organizma da se bori protiv bakterija, što automatski povećava rizik od infekcije u desnima. Zubi takođee postaju osjetljiviji i manje otporni na karijes.

Sporo zarastanje rana

Visoka razinašećera u krvi utiče na zarastanje rana i prirodan proces zacjeljenja tijela. Kod žene su izražene vaginalne infekcije, kao i infekcije mokračnih kanala.

Zamućen vid

Ovo je također jedan od klasičnih simptoma povišenog šećera u krvi koji povlači tečnosti iz tkiva, pa samim tim i očne leće. Zbog toga dolazi do zamućenog vida i oštećenja očnih žila.

Depresija

Depresivne osobe više su sklone obolijevanju od dijabetesa. Što su simptomi depresije izraženiji, to su i veće šanse za nastanak i razvoj ove bolesti. Osobe ženske populacije imaju čak 17 posto veće šanse da obole od dijabetesa ukoliko imaju problem sa depresijom.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od sutra se u BiH ide u zatvor zbog negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca

Ako negirate genocid ili veličate ratne zločince u BiH, od sutra idete u zatvor. U Službenom glasniku BiH danas su...

Možda vas zanima i ovo