Nedjelja, 19 rujna, 2021

Pacijenti koji su preboljeli koronu sve više prijavljuju jednu neugodnu posljedicu: Ovo oštećenje može biti trajno!?

Autor:B92

Nemojte propustiti

Istraživanje je pokazalo se da su pacijenti imali tegobe sa sluhom, a neko i trajno izmijenjeno čulo mirisa i ukusa.

ORL klinika u Nišu započela je prvo istraživanje u Srbiji o štetnim posljedicama korone na sluh.

Istraživanje nije završeno, do sada je ispitano 80 pacijenata koji su ležali i koji leže u prostorijama nove zgrade KC Niš koja je bila kovid bolnica. Ipak, pokazalo se da su pacijenti imali tegobe sa sluhom, a neko i trajno izmijenjeno čulo mirisa i ukusa.

– Mi ljekari ORL specijalnosti znamo da svaki virus može da ošteti određeni živac. Preliminarno mogu da kažem da smo detektovali određeni stepen oštećenja sluha na visokim frekvencijama, mislim na 8000 i 4000 herca, da su se pacijenti žalili da osjećaju zujanje u uhu, nestabilnost prilikom hoda, na odsustvo čula mirisa i ukusa, navodi prof. dr Dušan Milisavljević direktor ORL klinike u Nišu.

Posljedice mogu da budu i trajne.

– Javljali su nam se ljudi iz drugih gradova da nam kažu da im se poslije određenog vremena vratilo čulo mirisa i ukusa, ali da se promijenilo i da više ne osjećaju tako jak miris kafe, benzina… kao ranije. Moj kolega s klinike kaže da ranije nije jeo ljuto i kiselo, a da mu sada to prija, kaže dr Milisavljević, prenosi B92.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Kako je jedna porodica napravila čudo usred Bosne: Njihov luksuzni dizajnerski namještaj postao je svjetski hit

Posebnost Artisan proizvoda, naglašavaju naši sugovornici, u ručnom je radu. Nakon što komad drveta izađe iz strojne obrade, sve...

Možda vas zanima i ovo