Srijeda, 20 listopada, 2021

Pacijentica Jasmina Alićehić nezadovoljna zdravstvenom uslugom: U Domu zdravlja KS-a odbacuju optužbe

Nemojte propustiti

Doktorica Hećo mi nije propisala moju terapiju, nego mi je proizvoljno dala lijekove koje ja uopće ne koristim. Ljiljana Hećo ocijenjena kao primjer dobre prakse i već duže vrijeme visoko kotira u odnosu i radu sa pacijentima, ističu iz DZ KS-a

u-domu-zdravlja-ksa-odbacuju-optuzbe

ako se stanovnici mnogih drugih kantona prijavljuju u Sarajevo samo zbog zdravstvene zaštite, oni koji imaju sreću da žive u Sarajevu i liječe se ovdje, nisu najzadovoljniji sistemom zdravstvene zaštite. Veoma su česte kritike na rad zdravstvenog osoblja, sistem naručivanja, obavezu izbora porodičnog ljekara. Naša sugrađanka Jasmina Alićehić ima malo veće i ozbiljnije probleme.

Doktorica Ljiljana Hećo u DZ Mojmilo me ne želi primiti već dva-tri mjeseca. Do nje je nemoguće doći. Kada sam stupila u kontakt s njom i to preko telefona dočekala me je salva uvreda i ružnih riječi. Međutim, tu nije bio kraj, doktorica Hećo mi nije propisala moju terapiju, nego mi je proizvoljno propisala lijekove koje ja uopće ne koristim, kazala je Alićehić.

Zamjene teza

Međutim, iz DZ ove tvrdnje demantuju navodeći kako je doktorica Hećo ocijenjena kao primjer dobre prakse i već duže vrijeme visoko kotira u odnosu i radu sa pacijentima.

Pacijentica Alićehić dobila je kvalitetnu zdravstvenu uslugu, iako se još nije sa ispunjenim formularom opredijelila za svoga doktora porodične medicine i stomatologa, što predstavlja svojevrsnu zakonsku obavezu. U tretiranju ovoga slučaja ne smije doći do zamjene teza, te treba jasno istaći da je doktor jedino educirano, a samim tim i ovlašteno lice koje vrši ljekarski pregled i na osnovu toga određuje terapiju. Ove radnje ne može vršiti pacijent sa vlastitim željama, jer bi onda postojanje ljekara bilo nepotrebno, naglasio je Arman Šarkić, portparol DZ Kantona Sarajevo.

Zdravstvena usluga

Prema Šarkićevim riječima pacijentica Jasmina Alićehić je tretirana profesionalno i u skladu sa njenom zdravstvenom slikom.

Doktorica Hećo izjavljuje da pacijentica Alićehić nikada nije ostala uskraćena za zdravstvenu uslugu iako, kako smo već napomenuli, nije zvanično odabrala ljekara porodične medicine. Pacijentica je prema tvrdnjama stručnog osoblja na lokalitetu Saraj-Polje pretežno bila nezadovoljna sa sistemom narudžbe u projektu porodična medicina, pa stoga često nije dolazila na zakazane termine, a uz to nikada nije zvanično iskazala potrebu za kućnom posjetom, koja joj po objektivnim okolnostima sigurno ne bi bila uskraćena, zaključio je Šarkić.

Izvor: Oslobođenje

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sine, pazi šta sanjaš! Svetlana Cenić objasnila Dodiku šta sve piše u “izvornom Dejtonu”

Izvorni Dejton? Kako ga nazivaju. Pa, sine, pazi šta sanjaš. Da krenem redom samo nekoliko stvari - piše Cenić Nadležnost...

Možda vas zanima i ovo