Četvrtak, 28 siječnja, 2021

Pacijentici Armini Rekić bespotrebno odstranjeni organi: Za slučaj koji je potresao BiH dr. Balaban dobila 4 godine i 6 mjeseci zatvora

Nemojte propustiti

Sjećate li se snijega koji je zatrpao BiH 2012. godine? Meteorolog Face TV-a odgovara očekuje li nas isto i ovog februara

Sladić je otkrio da li je u februaru moguće očekivati jači i intenzivniji snijeg, kakav smo imali 2012. godine. Meteorolog...

Skandalozan istup načelnika Srebrenice: Mladen Grujičić ljut, poziva na otcjepljenje RS

Grujičić odluku CIK-a kao i današnju Suda BiH smatra skandaloznim i sramotnim i dodaje "da se pokazalo da se...

Sud BiH odbacio žalbe: Izbori u Srebrenici i Doboju će biti ponovljeni

Sud BiH odbio je sve žalbe koje su upućene na odluke Centralne izborne komisije BiH o poništavanju izbora u...

Totalni raspad sistema: BiH naručila vakcine, ali niko ne zna šta je naredni potez da bi one stigle

Bosna i Hercegovina naručila je milion 232 hiljade doza vakcina preko Covaxa, a 892 hiljade preko mehanizma snabdijevanja Evropske...

Za ovu aferu se saznalo kada se medijima obratila Armina Rekić, kojoj je greškom ljekara bihaćke bolnice bespotrebno odstranjena maternica, jajnik, te okolni limfni čvorovi.

Općinski sud u Bihaću osudio je na četiri i po godine zatvora prijedorsku doktoricu Nikolinu Balaban.

Riječ je o doktorici koja je nesavjesnim liječenjem teško narušila zdravlje pet pacijenata Kantonalne bolnice u Bihaću.

Dr. Nikolina Balaban je na Općinskom sudu u Bihaću priznala krivicu za teška djela protiv zdravlja ljudi iz člana 240. KZ FBiH, te dobila kaznu zatvora od četiri godine i šest mjeseci.

Podsjetimo, doktorici Balaban stavlja se ne teret postojanje osnovane sumnje da je krajem 2016. i početkom 2017. godine, u Bihaću kao doktor medicine, specijalista patološke anatomije, zaposlena u Kantonalnoj bolnici dr. Irfan Ljubijankić Bihać, postupajući na neprikladan način pri analizi primljenog materijala, uslijed površnog pristupa koji je suprotan standardima liječničke prakse u oblasti patologije odnosno nižeg standarda pažnje koji se ne može opravdati praksom, pogriješila u biološkom potencijalu pregledanih – prisutnih promjena za pet pacijenata.

Za ovu aferu se saznalo kada se medijima obratila Armina Rekić, kojoj je greškom ljekara bihaćke bolnice bespotrebno odstranjena maternica, jajnik, te okolni limfni čvorovi.

Također, ona je u Sarajevu primila nekoliko ciklusa kemoterapija i zračenja, a nije imala karcinom. To urađeno je na osnovu patohistološkog nalaza doktorice Balaban.

Poslije ovog slučaja otkriveno je još sličnih slučajeva kojima su na odjelu patologije postavili pogrešne dijagnoze.

Nalaze je potpisivala doktorica Balaban.

Osim zatvorske kazne izrečena joj je i mjera zabrane obavljanja poziva doktora medicine u trajanju od osam godina, piše Oslobođenje.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ništa nije vječno: Dragane, spremi se – oni već kucaju na vrata!

Dragan Čović i HDZ BiH već odavno nemaju pravu političku oporbu u BiH. Taj neugodan posao je odavno završen...

Možda vas zanima i ovo